CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Mamaia



Pensiuni


Hoteluri

Obiective turistice

 

 

ASEZARE:
Mamaia se afla in extremitatea sud-estica a Romaniei, pe un prag de nisip care separa Marea Neagra si Lacul Siutghiol, la 6-8 metri deasupra nivelului marii, la un kilometru nord de Constanta. Se intinde pe o lungime de 8 km pe directia N-S cu expunere totala spre rasarit.

 

ACCES:
Mamaia incepe la limita nordica a orasului Constanta. Din gara Constanta ajunge usor in Mamaia cu mijloacele de transport in comun.

 

DESCRIERE:
Mamaia este cea mai mare statiune de pe litoralul romanesc, cu peste 27.000 de paturi, cunoscuta si sub numele de Perla Marii Negre.
Costruita special pentru vacantele familiilor, asigura o multime de posibilitati de amuzament si facilitati sportive: sporturi de apa, tenis, bowling, minigolf, biliard etc. in prezent, statiunea dispune de numeroase hoteluri de 1-4 stele, vile si 3 campinguri. Statiunea beneficiaza de numeroase restaurante, gradini, baruri si cluburi de noapte, cofetarii, cinematografe, discoteci, parcuri de distractii, terenuri de sport, popicarii, teatru in aer liber etc. Teatrul de vara din Mamaia gazduieste in fiecare vara Festivalul muzicii usoare romanesti. Tot aici functioneaza din anul 1966 un post de radio local, Radio Vacanta.
Are cel mai fin nisip si cea mai neteda plaja de pe intreaga coasta. Plaja se intinde pe o lungime de 8 km si o latime de 100-200 m. Perioada favorabila helioterapiei este mai lunga de 12 ore pe zi. Salinitate scazuta 15.5 grame pe litru, fund nisipos complet lipsit de pietre, cu panta foarte mica. Mareea este total absenta.
Lacul Siutghiol are o lungime de 8 km si latime intre 700 si 4000 de m, nivelul apei fiind cu aproximativ 2 m peste nivelul marii. Este alimentat de izvoare subterane care au scazut salinitatea initiala a lacului.
Clima marina este caracterizata de o temperatura medie anuala care depaseste 11 grade Celsius (in luna iulie temperatura medie este mai mare de 25 grade Celsius, iar in luna ianuarie aceasta este de 0 grade Celsius), si de precipitatii scazute (in jur de 400mm anual). Caracteristic este faptul ca briza de noapte care bate dinspre uscat nu aduce aer incarcat cu praf. Trecand peste lacul Siutghiol aerul isi recapata umiditatea praful fiind retinut de vaporii de apa.

 

ISTORIC:
Prima constructie din actualul amplasamentul al statiunii Mamaia, construita in anul 1906, a fost reprezentata de o punte de lemn ce inainta spre mare, avand de o parte si de alta cabine. Aceste cabine de lemn erau reunite sub doua pavilioane si se terminau cu cate un foisor. Mamaia a fost amenajata in anul 1906, pe promontoriul situat intre Lacul Siutghiol si Marea Neagra.
Dupa anul 1919 statiunea cunoaste un interes larg: sunt nivelate dunele, se pune bazele Cazinoului (1925), iar intre anii 1934 - 1940 apar vile particulare, resedinta de vara a familiei regale si un hotel. Pentru realizarea statinii Mamaia s-a construit mult in perioada cuprinsa intre 1959 - 1965. 
Pentru a face posibil accesul turistilor inspre Mamaia (sau zona Cazinoului din Mamaia), se monteaza intre gara Constanta si statiune, o linie de cale ferata in locul in care se afla Bulevardul Mamaia. Pana la disparitia acestor cladiri intr-un incediu in anul 1920, acestea au reprezentat centrul activitatilor turistice.  
Imediat ce Primului Razboi Mondial s-a incheiat, statiunea Mamaia se dezvolta si incepe amenajarea ei, odata cu construirea rezidentei de vara a familiei regale, in actualul Club Castel. In anul 1934 se constriueste primul hotel care era mai degraba o vila, iar la un an distanta, in anul 1935, se construieste Cazinoul. Primul hotel in adevaratul sens, a fost construit in anul 1936 purtand numele de Rex, iar abia in 1957 apare si Bucuresti (actual IAKI), care si in prezent reprezinta unul dintre cele mai deosebite hotelurile din Mamaia.
In perioada comunista, au fost la realizate in Mamaia o serie de constructii dar fara niciun plan de urbanizare, pentru a putea face fata numarului mare de turisti atrasi de nisipul fin. Dezvoltarea statiunii s-a realizat in doua etape: prima etapa a fost cuprinsa intre anii 1959 - 1965 atunci cand s-a dezvoltat partea sudica, incepand cu hotelul Parc, iar cea de a doua etapa a fost cuprinsa intre anii 1982 - 1985 cand a fost ridicata partea nordica a statiunii.
In anul 1968 a fost inaugurat cel mai modern dar totodata si cel mai mare complex hotelier, in componenta caruia intra hotelurile: Venus, Riviera, Astoria, Metropol, Majestic, Mercur si Minerva, oferind un total de 2700 locuri de cazare. Mamaia a avut o perioada de glorie pana in anii 1980, aceasta fiind o statiune preferata si de straini. Statiunea a avut o perioada mai putin favorabila, dupa anii 1990 insa in ultimii ani si-a recuperat denumirea de "Perla litoralului Romanesc".