CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportDejul, o bijuterie de oras în 2013


 Dejul, o bijuterie de oras în 2013

 

Centrul istoric al orasului va fi restaurat si modernizat cu fonduri obtinute de la Uniunea Europeana. Proiectul de reabilitare a centrului istoric din Dej a fost initiat in urma cu mai bine de trei ani, iar recent a fost aprobata finatarea, in valoare de 8,5 milioane de euro, a primului capitol, prin Programul Operational Regional.
Proiectul total este in valoare de 18,5 milioane de euro, insa l-am impartit in mai multe capitole, pentru a putea accesa fonduri”, a precizat Ionel Dancu, seful Serviciului Programe din cadrul primariei Dej, initiatorul proiectului.
Cel mai mult cred ca ne asemanam cu ceea ce este in Gyula, în Ungaria, un orasel la fel ca Dejul, unde de asemenea s-a modernizat centrul”, a explicat Dancu.
Dupa lansarea proiectului, autoritatile locale au organizat un concurs de solutii, jurizat de personalitati in domeniul arhitecturii si urbanismului. Castigatoare a fost desemnata Planwerk, aceeasi societate care va moderniza si centrul Clujului.
Practic, ne mai ramane doar să organizam licitatia pentru executie, care va dura minimum trei luni, iar apoi poate incepe lucrul. Sper ca pana la finele anului să demaram lucrarea, care trebuie finalizata in tremen de trei ani. Astfel, in 2013 cel tarziu, centrul va avea o noua fata”, a explicat Dancu.

„Orasul trebuie sa traiasca din turism”

Punctul central al modernizarii va fi Piata Bobalna, unde se afla Biserica Reformata, dar in proiect vor fi cuprinse si reabilitarea sinagogii - care va deveni centru artistic - a muzeului municipal si a galeriei de arta.
Vrem sa readucem orasul la ceea ce era odinioara, un oras al targurilor, astfel ca vom organiza, in noul centru, 12 targuri în fiecare an. Aceasta, insa, se va produce in partea a doua a proiectului. Orasul trebuie sa traiasca, pe viitor, din turism”, a precizat Ionel Dancu.

SURSA: NITU SILVIU-LIVIU