CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportCaii salbatici din Padurea Letea vor fi ucisi


 50 de cai salbatici au fost stransi într-un ţarc din satul tulcean Letea (care ţine de primăria din localitatea C.A. Rosetti), la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), şi ar putea sfârşi la abator. Motivul? Se pare ca se înmulţesc foarte rapid, caii au ieşit din rezervaţie, au distrus pădurea şi păşunile din localitate şi au rupt chiar şi gardul şcolii din localitatea C.A. Rosetti. Din această cauză, autorităţile au angajat mai multe firme care să strângă animalele, să le facă teste de sânge (pentru a vedea dacă sunt sănătoşi sau suferă de anemie infecţioasă, o boală a cailor care se poate transmite şi vacilor), după care să decidă ce trebuie făcut cu cabalinele.

Delta este populată de 10.000 de cai sălbatici de care nu se mai preocupă nimeni. Sau se preocupă doar cei care văd în cai carne bună de salam. Odată aveau grijă de ei localnicii. Astăzi, numărul locuitorilor din zonă este în scădere drastică, prin satele bântuite de sărăcie rămânând doar cei în vârstă, în vreme ce tinerii au migrat la oraş. Numai în pădurea Letea, rezervaţie naturală sub protecţia UNESCO, trăiesc 3.000 de cai sălbatici, care distrug vegetaţia deosebită din zonă.    

”S-a mai dezvoltat si o mafie locala. Unii localnici au facut rost de cipuri si cum reusesc sa prinda un cal, ii pun cipul, sustin ca este proprietatea lor si il vand la export. Mai nou au aparut doua firme croate care au contract oficial si cumpara cai din zona”, a declarat Mihaela Eremia, directoarea fundatiei Arca lui Noe, citata de universulpadurii.ro.

Iubitorii de animale din toată ţara au lansat un amplu protest pe reţeaua de socializare Facebook în încercarea de a opri uciderea cailor. Organizaţiile de protecţie a animalelor vor formarea unui lanţ uman de jur împrejurul ţarcului în care sunt închişi caii.

Dolcan Maria Andreea