CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportTrei statiuni valcene, specializate pe turism balnear


Trei statiuni valcene sunt pe punctul de a fi recunoscute ca statiuni balneare, autoritatile de la Bucuresti pregatind un act normativ care sa le ateste acest statut.

Statiunile valcene aflate pe lista guvernului sunt Baile Govora, Calimanesti – Caciulata si Baile Olanesti, dar si alte sapte statiuni din tara. Recunoasterea oficiala din partea autoritatilor urmeaza sa le aduca acestora o serie de facilitati atat pentru investitori, cat si pentru turisti. In total, zece localitati au primit statutul de statiuni balneoclimaterice printr-o hotarare de guvern publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii. Cele zece localitati care au fost recunoscute ca statiuni balneoclimaterice sunt: Baile Felix (Bihor), Baile Herculane (Caras-Severin), Techirghiol (Constanta), Covasna (Covasna), Amara (Ialomita), Sovata (Mures), Ocna Sibiului (Sibiu), Baile Govora (Valcea), Baile Olanesti (Valcea) si arealul Calimanesti - Caciulata (Valcea).

Judetul Valcea este campion din punct de vedere al numarului de statiuni balneoclimaterice aflate pe teritoriul sau, fiind pe primul loc in Romania, cu Baile Olanesti, Baile Govora si arealul Calimanesti - Caciulata. Primarul statiunii Calimanesti – Caciulata, Ilie Amuzan, crede ca, prin acest demers, Valcea va fi un etalon pentru turismul balnear. „Valcea devine astfel judetul etalon din Romania la nivelul turismului balneoclimateric. De cele trei statiuni valcene a auzit toata lumea. Pentru Calimanesti, acesta este un prim pas pentru a ne consolida locul pe piata de turism. Segmentul balneo era deja asumat aici, urmeaza turismul de agrement, cel industrial, de afaceri, cel monahal si cel montan“, crede primarul statiunii valcene. Prin intermediul unor proiecte europene, acesta a incercat in ultimii ani sa dezvolte, pe cat posibil, turismul de afaceri in zona, deoarece turismul de sanatate este in plin declin la nivel national, odata cu limitarea subventiilor venite de la stat pentru acest segment.

Despre Baile Govora nu se poate spune in acest moment ca este printre statiunile prospere din Romania. In ultimii 20 de ani, aici nu s-au facut prea multe investitii, iar cele deja incepute se desfasoara lent. Abia anul trecut, reprezentantii societatii care are in administrare hotelul Palace, simbolul statiunii, au inceput sa il renoveze, iar modernizarea infrastructurii a demarat anul acesta. Perspectivele sunt insa optimiste. 16,8 miliarde de lei din fonduri europene vor fi investite in cladirea reprezentativa a statiunii – Hotelul Palace, care va avea patru stele. „Este primul proiect privat care se implementeaza in regiunea Sud-Vest Oltenia si noi ne dorim sa fie si unul de bune practici. Structura va avea 132 de camere clasificate la patru stele, va avea un restaurant de 220 de locuri, doua sali de conferinta, o baza de tratament si un SPA“, a spus Mihai Handolescu, managerul SC Baile Govora SA. In prezent, insa, statiunea arata mai degraba a santier decat a loc de relaxare, dar autoritatile spun ca anul acesta s-a constatat o revigorare a turismului si ca numarul turistilor a crescut. Practic, aproape 80 la suta dintre cele 1.200 de locuri de cazare disponibile sunt ocupate. Ceea ce le lipseste insa turistilor este distractia - bazele de agrement si alte locuri unde sa isi petreaca timpul intr-un mod placut, dupa tratament. Tratamentul cu apele minerale este recomandat celor care au afectiuni ale aparatului locomotor, ale aparatului respirator sau afectiuni ORL. Primarul statiunii, Mihai Mateescu, a afirmat ca statiunea pe care o gospodareste a fost afectata foarte mult de lipsa interesului manifestat de guvernanti. „Dintr‑o statiune de lux, intemeiata de Carol I si care pana in anii ’40 devenise locul de vacanta al aristocratiei romanesti, Govora a fost mutilata de acest spirit de comunisti. In timpul crizei din 1929 - 1933, Govora era listata la bursa de la Paris, echilibrul aerosolilor era cunoscut, aici se venea la cazinouri, petreceri boeme, familiile industriasilor romani interbelici erau printre turistii Govorei. Comunistii au transformat-o intr-o statiune sindicala, pentru oamenii muncii. Acum, Govora isi cauta identitatea veche. Proiectele care se deruleaza acum vor reda titlul aristocratic al acestei zone“, a spus Mateescu. Baile Govora se situeaza la 20 de kilometri sud-vest de municipiul Ramnicu Valcea, intr-o zona subcarpatica, are 3.000 de locuitori si o medie de 10.000 de turisti pe an. Detine mai multe izvoare medicale, dar este cunoscuta mai ales pentru aerosoli.

Statiunea Calimanesti -  Caciulata s-a infiintat la 1910, are 8.700 de locuitori si anual are o medie de 10.000 de turisti care se trateaza aici. Ea se afla la 20 de kilometri nord de municipiul Ramnicu Valcea, la poalele Muntilor Cozia, la iesirea Oltului din defileu. Are mai multe izvoare medicale, dar, in ultimii ani, administratia locala a cautat sa acapareze si piata turismului de afaceri sau montan, nu doar pe cea a turismului balnear sau de agrement. Turismul ecumenic este, de asemenea, foarte dezvoltat in zona, unde exista mai multe manastiri de patrimoniu - Cozia, Turnu, Ostrov, iar administratia locala are acum in proiect dezvoltarea unei microstatiuni pe varful Cozia, la 1.700 de metri altitudine. In acest scop, anul trecut a fost inaugurat la Calimanesti Centrul de Conventii si Expozitii Nord Oltenia, destinat turismului de afaceri, unde ar urma sa fie organizate diferite manifestari si expozitii incepand cu luna septembrie a acestui an. „Calimanestiul s-a dezvoltat cu fonduri europene in ultimii ani, dar mai avem si acum numeroase proiecte in derulare, pentru care asteptam finantarea. De la centrul de expozitii de la Seaca pana la complexul de agrement care va fi amenajat in Caciulata, speram sa schimbam cu totul fata acestei statiuni, sa atragem tinerii si sa le oferim tuturor turistilor nu doar posibilitatea de a se trata aici de diferite afectiuni, ci si pe cea de a se simti bine“, a spus primarul Ilie Amuzan, care a initiat aceste proiecte europene.

Statiunea Baile Olanesti se dezvolta si ea cu ajutorul fondurilor europene. Infiintata ca statiune in 1830, odata cu descoperirea proprietatilor izvoarelor medicale, acum statiunea are cele mai multe izvoare medicale din Romania, 27. Din pacate, acestea au fost acaparate de investitori privati, iar acest lucru face ca multi dintre turisti sa renunte la curele de tratament pe care le faceau la Olanesti. Administratia locala a decis astfel sa se axeze mai ales pe dezvoltarea statiunii din punctul de vedere al posibilitatilor de agrement.

„Derulam proiecte de 30 de milioane de euro si suntem in plin proces de dezvoltare. Drept vorbind, vatra orasului nu mai are teren liber pentru constructii si ne extindem treptat, spre localitatile componente. Statutul de statiune balneoclimaterica este unul firesc pentru Olanesti“, a precizat primarul localitatii, Gheorghe Ciuca. Baile Olanesti se situeaza la 20 de kilometri vest de Ramnicu Valcea, la poalele Muntilor Capatanii, are 3.000 de locuitori, iar in 2010 a avut aproximativ 1,5 milioane de nopti de cazare ocupate.

 

Sursa: gds.ro