CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBig Brother pentru turisti


"Speram ca SIET-ul sa fie functional la inceputul lunii decembrie in toate locatiile in care va fi instalat. Speram ca toate locatiile care sunt clasificate sa vina si sa solicite inscrierea, conform legii, si sa avem date in timp real pe care sa le putem comunica atat presei, cat si ministerelor care sunt interesate de astfel de statistici, pentru a lua deciziile corecte, in sensul inlesnirii accesului catre destinatiile turistice, a facilitarii transportului pe cale aeriana, apa sau drum, energie electrica si toate cele necesare", a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), citat deMediafax.
Acesta a explicat ca daca din datele SIET reiese ca intr-o anume zona se inregistreaza in timp un numar mare de turisti, se justifica ulterior sustinerea unor proiecte si finantarea lor. O comunitate locala care dovedeste ca a avut un trafic crescut de turisti poate fi ajutata sa imbunatateasca infrastructura turistica, astfel incat sa genereze o crestere a numarului de turisti.
"In afara ca se va aduce la fiscalizarea unor turisti, va justifica investitiile pe care le solicita o autoritate locala. Cei care practica turismul la negru vor fi interesati sa intre in legalitate si sa se inscrie in SIET, pentru ca atat timp cat vom avea o statistica foarte clara asupra traficului turistic, vor vrea si ei sa fie promovati si sa fie prezenti in cataloagele turoperatorilor", a adaugat secretarul de stat.
Barhalescu a mentionat ca MDRT va prelua din sistem doar date referitor la numarul de turisti, varsta, de unde vin si incotro calatoresc.
"Daca se intampla ceva cu turistul, sa se stie in ce parte sa poata fi cautat. Informatiile despre varsta sunt, de asemenea, importante, pentru a sti carei categorii sa-i promovam zona respectiva", a mai spus el.
Sistemul, contestat de hotelieri pentru ca ar incalca intimitatea turistilor, va fi gestionat si auditat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).
Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), intr-o scrisoare transmisa in luna ianuarie, sa nu introduca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), pentru ca acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.
Hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat. MDRT a explicat la inceputul anului ca sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. In plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.
MDRT va avea acces la date anonime, respectiv numar de innoptari, numar de persoane cazate, pe care le va pune la dispozitie Institutului National de Statistica pentru cercetare statistica, iar Ministerul Administratiei si Internelor are acces si la datele personale.
"Evidentierea reala a veniturilor obtinute de operatorii economici va determina cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor obtinute de operatorii economici din domeniul turismului. Acest program electronic va permite obtinerea, in orice moment, a unor informatii cu privire la circulatia turistica la nivel local, regional si central, avand doua componente principale: o baza de date privind structurile de primire turistice si un sistem de inregistrare si raportare a turistilor cazati", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de act normativ prin care se pun bazele sistemului.
Astfel, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, vor putea fi sanctionate de catre institutiile indrituite si tentativele sau faptele de neinregistrare a turistilor.
In momentul in care proiectul va intra in vigoare, structurile de cazare vor fi obligate sa asigure la sosirea turistilor completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor”.
Completarea fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt buletinul, cartea de identitate, pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru cetatenii straini sunt pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor. Elevii institutiilor militare de invatamant se vor caza cu buletinul, cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimatia).
Fisele de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor. Raspunderea pentru completarea corecta a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor revine receptionerilor, care au obligatia informarii turistilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si obtinerii consimtamantului turistilor in acest sens.


Fisele de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, indiferent de formatul acestora, se intocmesc intr-un exemplar, se grupeaza in ordine alfabetica si raman in cadrul structurii de primire turistica la dispozitia organelor de politie, cu termen de arhivare trei ani, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protectia datelor cu caracter personal. Obligatia de a asigura aceste formulare revine proprietarilor sau administratorilor structurilor de primire turistice.
Administratorii structurilor de cazare sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET, dupa verificarea de catre receptioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anuntare a sosirii si plecarii. Inregistrarea se face prin introducerea in SIET a datelor inscrise in fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor.
Personalului unitatilor de cazare ii este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii lor, solicitate de reprezentantii autorizati ai Politiei sau ai autoritatii administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului. Vizitarea turistilor in structurile de primire turistice este admisa cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia.
Receptionerii sunt obligati sa permita vizita numai dupa obtinerea acordului turistului care urmeaza sa fie vizitat. Vizitatorul poate ramane peste noapte in camera turistului vizitat numai dupa anuntarea receptiei, completarea fisei de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, inregistrarea in SIET si in documentele de evidenta.

 

Sursa:Internet