CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportMinistrul Maria Grapini sustine uniformizarea TVA-ului in turism la 9%


Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a sustinut sambata, la Arad, uniformizarea TVA-ului in turism la 9%.
"In prezent, turistul plateste 9% TVA la cazare, tot 9% TVA platind si pentru micul dejun pe care il da hotelul. In schimb, daca turistul doreste sa serveasca cina la hotel, trebuie sa achite un TVA de 24%. Parerea mea este ca acest TVA ar trebui uniformizat, pentru ca situatia de acum ii nedreptateste oarecum pe hotelieri, deoarece turistul pleaca sa ia cina in alta parte decat in restaurantul hotelului unde este cazat", a declarat Grapini.
Potrivit ministrului, in acest fel s-ar tine si o gestiune corecta. "Eu am indoieli ca hotelierul separa, de exemplu, rosiile cu TVA de 9%, de cele cu 24%. Am cerut partenerilor din acest domeniu sa faca un studiu de impact din care sa reiasa ca statul nu va fi vaduvit de o anumita suma datorita scaderii TVA, pentru ca se vor obtine din alte parti", a precizat Grapini.
Grapini a abordat problema turismului balnear, deplangand starea in care se afla cele mai multe dintre statiuni. "Investitorii care au achizitionat hotelurile si bazele de tratament din aceste statiuni le-au lasat de izbeliste dupa ce si-au recuperat investitia facuta, cele mai multe aratand jalnic in prezent. Nu stiu ce s-ar putea face, dar trebuie facut ceva pentru a-i determina pe acesti investitori sa isi respecte contractele", a punctat Maria Grapini, conform Agerpres.
In opinia sa, majorarea cu 25% de la 1 ianuarie a redeventelor la ape minerale nu va avea efecte negative asupra tarifelor practicate in turismul balnear. "Toata lumea a criticat Romania pentru nivelul scazut al redeventelor la resurse minerale, inclusiv la apele minerale, nivelul acestor redevente fiind cel mai scazut in Europa. Majorarea redeventelor la apele minerale cu 25%, incepand cu 1 ianuarie, nu va trebui sa conduca la cresterea costurilor, ci va trebui sa se imbunatateasca etica in afaceri in aceste statiuni balneare si trebuie facute investitii atat in infrastructura, cat si pentru cresterea calitatii serviciilor.

 

Sursa:Internet