CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportMT revine asupra ordinului privind dronele


"Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a decis să ceară reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 privind stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile monitorizate fără pilot la bord. Astfel, având în vedere numeroasele sesizări primite de la cluburi de aeromodelism şi alţi profesionişti care utilizează aparate de zbor fără pilot, cu greutate mică, în scopuri comerciale (filmări), ministrul Transporturilor a cerut de la experţii şi responsabilii din minister soluţii la problemele ridicate de aceştia", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviaţiei, va discuta cu reprezentanţii acestor asociaţii, pentru a analiza consecinţele ordinului asupra activităţii de aeromodelism.
După emiterea ordinului care interzice pilotarea de la distanţă a aeronavelor în afara unor zone pentru care să existe aprobarea autorităţilor şi după criticile celor care practică aeromodelismul şi ale altor categorii de persoane afectate, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că prevederile vor fi modificate.
"Cred că aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumită distanţare faţă de reglementarea care vizează dronele ce execută misiuni tehnice. Consider că acest lucru trebuie corectat", a spus aceasta.
Pentru operarea unei aeronave civile cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg este necesară, printre altele, deţinerea unui certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare, iar aparatul trebuie să fie asigurat.
Prevederile ordinului nu se aplică aeromodelelor dacă sunt utilizate în cadrul competiţiilor, demonstraţiilor aeriene sau al altor manifestaţii oficiale organizate de Federaţia Română de Modelism, şi nici aeronavelor cu greutatea mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât acestea nu au aparatură pentru filmare sau transmisie de date.

Sursa:Internet