CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Budesti Josani

          

 

SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn din Budesti Josani este o biserica de lemn maramureseana in cheotori, datata 1643, care este considerata o constructie "magnifica" pentru epoca sa si mult timp dupa aceea.
Biserica este faimoasa pentru obiectele care au apartinut a doi luptatori pentru libertate impotriva habsburgilor austrieci: haina de curier a lui Pintea Viteazul si steagul lui Ferenc II Rákóczi, un nobil transilvan. De asemenea, exista icoane pictate pe lemn sau sticla din secolele XV-XVII. Este una din cele opt biserici inscrise pe Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO.
Peretii interiori ai bisericii sunt pictati cu scene mici, aproape in miniatura, incadrate in chenare colorate. In 1762, unul din cei mai cunoscuti pictori de icoane si biserici, Alexandru Ponehalschi, a zugravit pronaosul, naosul si catapeteasma, precum si numeroase icoane. Ponehalschi a fost activ in zona, in afara de aceasta el pictand si edificiile din Budesti Susani, Calinesti Caieni, Ieud Deal si Sarbi Susani. Ioan Opris a pictat altarul in 1832 in stil baroc, asa cum atesta o inscriptie descoperita pe o icoana din altar. Primele picturi au fost facute pe piese textile, aplicate pe pereti si acoperite cu un strat preparat de var. Picturile din secolul al XIX-lea sunt zugravite direct pe lemn.

DESCRIERE:
Biserica este dedicata Sf. Nicoara, care este versiunea veche romaneasca a numelui Nicolae este una din bisericile care au servit ca parohie fara vreo pauza si care inca se folosesc ca atare. Biserica „Sf. Nicoara” este un bun exemplu pentru bisericile tipice maramuresene, pentru ca pastreaza oroginea sa originala, chiar daca dimensiunile sunt mai largi decat de obicei (18m x 8m). Dar este singura biserica din Tara Maramuresului care prezinta patru mici turnuri ascutite in fiecare colt al bazei turlei, tipice elementelor bisericesti din Tara Lapusului.
Interiorul nu s-a schimbat prea mult, dar, in 1922, ca in cazul multor altor biserici, unele modificari facute au afectat picturile murale. Deschiderile s-au facut in peretele care separa pronaosul si naosul pentru a permite si femeilor sa asiste la slujba. S-au largit toate ferestrele si s-a adaugat un balcon pe peretele vestic din naos.
Biserica este faimoasa pentru obiectele care au apartinut a doi luptatori pentru libertate impotriva habsburgilor austrieci: haina de curier a lui Pintea Viteazul si steagul lui Ferenc II Rákóczi, un nobil transilvan. De asemenea, exista icoane pictate pe lemn sau sticla din secolele XV-XVII. Pe una din ele se afla o inscriptie in slavona: „Aceasta icoana a fost facuta de prea-pacatosul Gheorghe”.

DATE CONTACT:
Budesti, Maramures, Romania

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook