CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Manastirea Moisei

     

 

 

SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn din Manastirea Moisei, Maramures, a fost construita in 1672. In jurul ei a functionat o manastire de calugari cu un rol important pentru romanii maramureseni dupa distrugerea centrului religios de la Manastirea Peri in anii 1660. Pelerinajele cu ocazia sarbatorii Sfanta Maria Mare la aceasta manastire sunt documentate din 1873. Acestea au contribuit atat la renumele locului in secolul 19 si 20 cat si la salvarea bisericii de lemn in perioade de inactivitate. Langa mica biserica de lemn a fost construita in 1911 o noua biserica de zid.
Biserica de lemn din Manastirea Moisei a fost ctitorita de preotul protopop al ierasului de sus Mihai Pop Coman in 1672 si consacrata de mitropolitul Ardealului si episcopul Maramuresului Sava Brancovici.

DESCRIERE:
Constructie de mici dimensiuni, turnul are foisor inchis cu cate o fereastra spre nord si sud. Biserica nu are pronaos iar pictura parietala este distrusa in mare parte. Iconostasul se intinde pe trei registre. Se remarca icoanele imparatesti pe lemn precum si Sf. Masa realizata dintr-un butuc masiv.

DATE CONTACT:
Moisei, jud Maramures, Romania

 

 

 

 

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook