CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Hoteni

     

 

 

 

SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn de azi din Hoteni este cea de a treia cunoscuta in sat. Ea a fost cumparata si adusa din satul Slatina, asezat peste apa Tisei, in Ucraina, din indemnarea parintelui Gavriil Timis. Conform unei insemnari de carte „in anul 1790 s'au zidit beserica Slatinei” in locul celei „ce mai nainte au ars, 1784”. Datarea bisericii a fost verificata dendrocronologic, lemnul pentru ridicarea bisericii fiind taiat in iarna dintre anii 1788-1789. E posibil ca structura constructiei sa fi fost gata inca din vara anului 1789 dar incheierea lucrarilor interioare si consacrarea ei sa fi avut loc in anul urmator, asa cum a fost consemnat pe marginea de carte. De remarcat ca matricola parohiei Slatina incepe din anul 1789.
Biserica a fost adusa in Hoteni in 1895.
Cu ocazia remontarii bisericii in Hoteni pronaosul a fost mult largit spre apus, pentru a face loc pentru mai multe femei in biserica. Peretele de apus initial, unde se afla intrarea, a fost mutat si cuprins in partea noua a pronaosului.

DESCRIERE:
Acoperisul este etajat pe toata suprafata bisericii, coiful acoperit cu tabla si nu exista pridvor. Pictura originala a fost distrusa in cea mai mare parte. Iconostasul este acoperit de multe icoane kitschiste. In biserica se pastreaza doua icoane vechi de valoare.

DATE CONTACT:
Hoteni, comuna Ocna Sugatag, judetul Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook