CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Ieud Ses

       

 

SCURT ISTORIC:
Prima atestare a satului este intr-un document din 2 februarie 1365, document care noteaza darurile in pamanturi de la regele ungar Louis cel Mare la voievodul local Balc, fiul lui Sas, si fratii lui, Dragomir si Stefan. Textul noteaza locuri precum Cuhea si Ieud, taramuri care au fost confiscate de la Bogdan, domnitorul care a descalecat din Maramures, a trecut Carpatii si a intemeiat Moldova- o alta mentiune a satului Ieud este intr-un document din 3 decembrie 1419, una din cele mai frumoase exemple de arhitectura religioasa in lemn, biserica „Adormirea Maircii Domnului”, imprejmuita de un cimitir mare, este asezata la picioarele unui deal, in centrul satului.
A fost inaltata in 1718, dupa ultima invazie tatara, fiind restaurata in 1962.

DESCRIERE:
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” nu este una ortodoxa, ci greco-catolica. Nu a fost niciodata pictata in interior, dar aici este adapostita o frumoasa colectie de icoane pe sticla, facute in centre cunoscute ale pictorilor de icoane din partile nordice ale Transilvaniei, multe din ele in centrul lui Necula.
Construita in 1718, biserica detine caracteristicile obisnuite ale unei astfel de constructii, planul si structura fiind destul de similare cu biserica din Dealul Ieud. Totusi, turla, de o marime apreciabila, masivitatea aparenta a acoperisului ascutit si compozitia volumului bine gandita solicita inaltimea edificiului. Toate acestea sunt caracteristici a ceea ce s-a numit goticul de Maramures si, intr-adevar, despre biserica s-a spus destul de frecvent ca ar fi „catedrala din lemn a Maramuresului”.
In afara icoanelor, mai exista si piese de mobilier religios si carti vechi facute la Ramnic, Blaj, Buzãu, Bucuresti si Iasi. Nu a fost niciodata pictata inauntru, dar aici e o colectie minunata de icoane pe sticla, facute in centre cunoscute ale pictorilor de icoane din partile nordice ale Transilvaniei, multe din ele in centrul lui Necula.

DATE CONTACT:
Ieud Ses, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook