CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Rogoz

         

 

 
 

SCURT ISTORIC:
Biserica se afla in Tara Lapusului, pe valea raului Lapus, si a fost construita dupa invazia tatara de la 1661, eveniment evocat de inscriptia de la intrare: „de cand au fostu robie in arde[a]lu”. Traditia ridicarii bisericii in anul 1663 de catre obstea satului, pe locul unei biserici mai vechi, a fost desigur tinuta vie de inscriptia de la intrare, nedatata dar usor de fixat in timp. Trasaturile constructive trimit spre aceeasi perioada de timp.
Edificiul a fost transferat in Rogoz, pe locul unei biserici deja existente, Sf. Parascheva, construita in 1701. Pe pragul usii de intrare, se afla o inscriptie care dateaza constructia: „cand Transilvania era ocupata”.
In anul 1785 a fost pictata de zugravii Radu Munteanu si Nicolae Man;
In 1834 a fost construita tribuna de pe vestul naosului, al carei parapet a fost repictat in acelasi an, conform inscriptiei aflate pe marginea acestuia: „S-au zugravit acest pod in anul de la Hs. 1834, fat fiind Bod(ea) Grigorie”. Tot atunci au fost modificate ferestrele naosului si au fost repictate plafonul pronaosului si bolta naosului.

DESCRIERE:
Biserica e faimoasa pentru consolele incurcate in forma de „cap de cal”, care sprijina acoperisul, si pentru sculpturile din lemn de pe fatade. In jurul bisericii, se afla motivul franghiei rasucite, cu un cerc cu o cruce pe fatade.
Biserica are un tip de plan mai rar intalnit: pronaos poligonal, cu acces pe sud, naos dreptunghiular si absida altarului in retragere, poligonala, cu sapte laturi. La interior, mester-grinda boltii naosului si consolele sunt decorate cu motivul franghiei. Exteriorul bisericii este bogat decorat: fatada sudica are in zona mediana motivul profilat al franghiei, usa de intrare in biserica are deschidere in acolada si ancadrament decorat cu profil simplu dublat de franghie si rozete, iar in stanga usii se afla o cruce decorata cu aceleasi motive. Streasina este sprijinita pe console cu terminatie in cap de cal, iar grinzile de sub streasina au muchiile crestate. Acoperisul este asimetric (cu circa 1,20 m fata de ax) pentru a proteja „masa mosilor” aflata de-a lungul fatadei nordice. Deasupra pronaosului se ridica turnul-clopotnita, patrat, cu camera clopotelor deschisa, in consola, cu stalpi si arcade,iar acoperisul inalt, piramidal, are turnulete de colt. Pictura contribuie si ea, in mod esential, la valoarea deosebita a acestui monument. Inrudita ca iconografie si stil cu cea realizata de Radu Munteanu la Desesti-Maramures, pictura impresioneaza prin decorativismul ansamblului, prin desenul cu linii groase, egale si prin cromatica luminoasa.

DATE CONTACT:
Rogoz, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook