CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportLegea lui Udrea, atacata de patroni. Fara tichete de vacanta pâna la Paste


Legea lui Udrea, atacata de patroni. 
Fara tichete de vacanta pâna la Paste

 

Romanii nu vor putea merge in vacanta de Paste cu tichetele de vacanta, intrucat termenul de realizare a tuturor procedurilor legale este prea scurt, ne-a declarat directorul Departamentului de Comunicare al Ministerului Turismului, Stefan Lungu.

Potrivit acestuia, dupa ce Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) privind Legea tichetelor de masa a fost publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestei saptamani, restul depinde de cat de repede se vor misca lucrurile la Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit precizarilor facute de Stefan Lungu, chiar daca atat ministrul de resort Elena Udrea, cat si reprezentantii din domeniu doreau ca primele vacante cu tichete sa fie de Paste, analizand mai bine pasii care trebuie urmati, este aproape imposibil ca procedurile sa fie puse la punct intr-un timp asa de scurt. "S-ar putea ca tichetele de vacanta sa nu fie gata pana in aprilie, pentru ca procedurile legale care trebuie respectate sunt numeroase. Tichetele de vacanta trebuie sa primeasca avizul Ministerului Finantelor, care trebuie apoi sa avizeze unitatile emitente de tichete. Acestea intra in procedura de licitatie si contracteaza beneficiarii. Dupa care urmeaza tiparirea, apoi distribuirea biletelor. Asadar, este vorba despre un sir lung de proceduri, care nu pot fi indeplinite intr-un timp atat de scurt, insa de la inceputul lui iunie tichetele de vacanta vor putea fi folosite�, ne-a spus Stefan Lungu.

Patronii vor ca angajatii sa contribuie cu 20% la tichetele de vacanta

Desi legea privind acordarea tichetelor de vacanta abia a fost adoptata, patronii solicita deja modificarea ei, astfel incat angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a acestor bonuri. Declaratia a fost facuta, ieri, de presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, acordarea tichetelor de vacanta la nivelul maxim, contravaloarea a sase salarii de baza minime brute, ar duce la dublarea cheltuielilor angajatorului cu salariatul. Presedintele CNIPMMR estimeaza ca masura acordarii tichetelor de vacanta va genera un efort bugetar de 0,35% din PIB, asta in conditiile in care nici macar nu se mentioneaza sursele pentru asigurarea acestor cheltuieli. "Nu stim daca este necesara cresterea cheltuielilor bugetare doar pentru a ajuta firmele din domeniul turismului. Introducerea tichetelor de vacanta presupune un efort bugetar de 0,35% din PIB, care inseamna aproape dublul sumei care a fost alocata Ministerului IMM-urilor pentru sustinerea tuturor firmelor mici si mijlocii�, a declarat Ovidiu Nicolescu. Acesta a aratat ca este mai importanta sustinerea in ansamblu a IMM-urilor decat a celor din turism. "Daca se dorea sa se sprijine turismul, in primul rand ar fi trebuit sa se faca investitii in infrastructura. De asemenea, efectul estimat al fiscalizarii unei parti din activitatea din domeniului turistic nu este realist, in contextul in care programul se aplica exclusiv operatorilor economici autorizati de Ministerul Turismului, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta tichete de vacanta ca modalitate de plata�, a afirmat Nicolescu.
O alta problema semnalata de Ovidiu Nicolescu in acest sens este efectul birocratic, in conditiile in care, prin noua masura, se cere reautorizarea operatorilor din turism care vor sa adere la acest program. Totodata, reprezentantul IMM-urilor din Romania a spus ca, masura adoptata de Guvern va avea ca efect cresterea presiunii salariatilor asupra angajatorilor pentru obtinerea tichetelor de vacanta, in conditiile in care majoritatea intreprinderilor au dificultati generate de criza economica. Nicolescu a mai subliniat ca acordarea de tichete de vacanta va accentua discrepantele de salarizare intre domeniul bugetar si cel privat. Acesta a adaugat ca stabilirea unui continut minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermedeiul tichetelor de vacata poate genera restrictii pentru accesul IMM-urilor din turism la primirea tichetului de vacanta. Pe de alta parte, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan, sustine ca mergand pe principiul pe care erau oferite primele de vacanta, angajatul nu ar trebui sa contribuie la tichete. "Daca privim lucrurile din punctul de vedere al angajatorului, ar trebui ca si angajatii sa contribuie la tichetele de vacanta, asa cum se intampla in multe tari din Europa. Insa, avand in vedere ca tichetele inlocuiesc primele de vacanta, care veneau suta la suta din partea angajatorului, corect ar fi ca nici la tichete sa nu contribuie cel care beneficiaza de acestea�, ne-a spus Dragos Raducan.

SURSA: GANDUL