Paste alaturi de Dumnezeu
Zgomotul oraselor poate fi lasat deoparte de catre oamenii care pornesc catre cele sfinte, facand din traditia pelerinajului o vacanta reusita cu peisaje pitoresti fara aglomeratia de zi cu zi a oraselor si zgomotul asurzitor facut de ambuteiajele din trafic.
Pentru a face fata cererilor oamenilor de a pleca de acasa chiar si pentru doua zile, manastirile, schiturile si lacasele de cult mai mici au infiintat centre sociale, pensiuni sau hoteluri care ofera, in perioada Sarbatorilor, locuri de cazare si chiar si masa de Paste. Oferta, exclusa pentru pelerinii care cauta „all-inclusive-ul” la biserica, nu-ti prea fura ochii pentru că, aşa cum explică clericii, conduita este strictă. Suplineşte, în schimb, la capitolul preţuri şi peisaj turistic.
Bucovina, pe primul loc
Incluse în mai toate circuitele de pelerinaj din timpul anului, mănăstirile din Bucovina rămân cele mai căutate în apropierea Paştelui. Humor, Dragomirna, Văratec, Agapia sau Suceviţa sunt mănăstirile care oferă creştinilor-turişti, pe lângă spaţii de dormit, şi un meniu cu mâncăruri tradiţionale bucovineşti.
Deşi toată lumea caută destinaţii pentru Sărbători pe ultima sută de metri, mai toate locurile la mănăstire au fost rezervate din timp de către cei care şi-au făcut un obicei de a merge în Moldova, de Paşte. „În chilii am avut 250 de locuri în total, însă au fost rezervate de studenţii facultăţilor de Teologie din ţară. Mai sunt 40 încă neocupate”, spune un călugăr al Mănăstirii Putna. Pentru un confort sporit, Putna a pus la dispoziţie şi un hotel cu 70 de locuri, în camere cu câte două paturi, la preţul de 70 de lei pe noapte. Cu toate că locurile au fost rezervate de câteva luni, turiştii sună zilnic să întrebe de cazare.
SURSA: NITU SILVIU-LIVIU |