CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBucovina: peisaje mirifice, drumuri jalnice si monumente de invidiat


Bucovina: peisaje merifice, drumuri jalnice si monumente de invidiat

 

Zona Bucovinei reprezinta unul dintre varfurile de lance ale promovarii ofertei turistice autohtone pe plan extern. Pe langa peisajele de vis, principala atractie o reprezinta zecile de manastiri, din care sapte fac parte din patrimoniul UNESCO. Acest tip de turism cultural, la mare cautare printre straini si nu numai, continua sa fie sub potential, unul dintre motive ramanand starea drumurilor. Pentru a vizita zona de nord a Moldovei trebuie sa va rezervati cel putin patru zile, din care una aveti toate sansele sa o pierdeti pe drum, mai ales daca veniti din sudul tarii. Insa peisajele, aerul curat si, nu in ultimul rand, obiectivele culturale unice care va asteapta aici merita efortul de a face fata unui drum lung si destul de greu.

Daca dispuneti de un buget mai consistent, aveti si varianta zborului cu avionul, pe care unele agentii din Bucuresti au inclus-o in oferta lor pentru a scapa clientii de drumul de sapte-opt ore pana in inima Moldovei. Oricum, trebuie sa stiti ca nici macar varianta transportului aerian nu va va scapa de drumurile „terestre“ destul de proaste, vestea buna fiind aceea ca multe sunt in reconstructie.

Zona are multe de oferit la capitolul turism cultural, astfel incat cei ajunsi aici nu ar trebui sa rateze manastirile Voronet, Neamtu, Humor, Agapia, Moldovita sau Arbore. Pentru admiratorii genului, lista ar putea continua cu alte manastiri introduse in patrimoniul UNESCO. Trebuie sa stiti insa ca putine dintre acestea mai au intrarea libera, costul unui bilet variind de la 3 la 5 lei de persoana. In plus, trebuie sa aveti pregatit si un mic buget pentru a face fotografii sau filme.

De exemplu, la manastirea Agapia, care se mandreste cu picturile lui Nicolae Grigorescu, tarifele percepute pentru cei care vor sa faca poze sunt de 6 lei, iar pentru cei care filmeaza manastirea, de 10 lei/persoana. De mentionat ca tariful este numai pentru  fotografierea sau filmatul exterior, pentru ca in interiorul lacasurilor de cult de cele mai multe ori este interzisa folosirea aparatelor. Exemplul acesta a fost urmat si de alte lacasuri de cult, care au nevoie de renovare dupa multe secole de existenta.

La drum, prin gropi si camioane pline cu busteni

Pe de alta parte, tarifele la cazare sunt sub nivelul celor percepute in zone consacrate precum Valea Prahovei sau zona Bran-Moeciu, iar serviciile sunt cel putin la nivelul acestora. De altfel, in zona sunt nenumarate pensiuni si, dupa cum se stie, moldovenii sunt gazde primitoare. Pentru a ajunge insa la aceste monumente istorice, trebuie sa faceti fata drumurilor proaste sau in constructie.

Astfel, daca urmati E 85 va puteti „bucura“ de unul dintre cele mai bune drumuri din tara, bineinteles in compania nenumaratelor TIR-uri sau a nelipsitelor carute. Insa daca parasiti acest traseu veti avea surprize. Multe drumuri arata ca dupa razboi (de exemplu E 58 - intre Gura Humorului si Vatra Dornei, unde pe alocuri se lucreaza chiar si in weekend, sau DJ 17 B si 15 B, pline de hauri, preferatele camioanelor pline cu busteni. Aceste drumuri, prin care ajungeti la Agapia, Voronet, Secu sau Sihastria, stau la fel de bine precum cele care conduc catre alte manastiri, precum Sucevita, Neamt sau Humor.

Obiective protejate UNESCO

           Manastirea Arbore

           Manastirea Humor

           Manastirea Moldovita

           Biserica „Sfanta Cruce“ din Patrauti

           Manastirea Probota

           Biserica „Sfantul Gheorghe“ din Suceava

           Manastirea Voronet

Aproximativ 9.000 de turisti, de 1 Mai

„Multi dintre turistii care au petrecut sarbatorile pascale in aceasta zona nu au mai revenit de 1 Mai. Pe de alta parte, nici vremea nu a fost favorabila”, ne-a declarat Emil David, directorul Biroului de Promovare-Consultanta si Publicitate in Turism Suceava.

Daca de Paste la manastirile din Bucovina au poposit in jur de 8.000-9.000 de turisti, de Ziua Muncii, numarul a fost mult mai scazut. „Gradul de ocupare in pensiuni a fost de 10%-20%. Cu cateva zile inainte, reprezentantii pensiunilor ne-au transmis ca sunt locuri disponibile si ca putem trimite turisti. Datele sunt aproximative, dar sunt reale, pentru ca au fost culese pe teren, chiar daca au o anumita marja de aproximare”, a adaugat Emil David.

 

SURSA: NITU SILVIU-LIVIU