CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportLucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor au fost sistate


Ridicat în secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impunatoare din Europa, apreciat indeosebi pentru combinatia stilurilor arhitectonice. Zeci de mii de turisti vin anual sa vada resedinta lui Iancu de Hunedoara, chiar daca maretia constructiei este acoperita de schelele firmelor care se ocupa de restaurarea lui. Un proces care dureaza de aproximativ 14 ani si care s-a derulat in hopuri, din cauza ca niciodata nu s-au gasit suficiente fonduri.

 

Se pare ca proiectul de restaurare a cetatii medievale de la Hunedoara, derulat de Ministerul Culturii, a fost din nou sistat din lipsa fondurilor. Astazi Nicolae Ceriser, directorul Muzeului Castelului de la Hunedoara a afirmat: “In prezent nu se mai desfasoara niciun proiect de restaurare la Castelul Corvinilor. Lucrarile au fost sistate de minister”.

 

Multe dintre încaperile aripii sudice a castelului medieval sunt inaccesibile publicului, din cauza degradarii. Unele dintre camere urmau sa fie destinate turistilor dornici sa petreaca noaptea intr-o atmosfera medievala.

 

“In ciuda promovarii de care se bucura monumentul istoric, faptul ca proiectele de restaurare nu au fost duse la bun sfarsit produce un mare deserviciu turismului”, este de parere Marius Badiu, presedintele Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, ONG care se ocupa de promovarea castelului.

 

Monumentul nu a mai fost renovat complet din 1870. În perioada anilor 1956-1968, a mai avut loc o lucrare de restaurare primară, în care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor şi a bolţilor din piatră de la capela castelului şi din Sala Dietei.

 

 

 

Dolcan Maria Andreea