CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBisericile de lemn din Vrancea - pe lista UNESCO?


In prezent, in judetul Vrancea, mai exista aproximativ 20 de biserici de lemn, din care 12 sunt de importanta nationala. Multe dintre ele sunt adevarate bijuterii artistice, dar din pacate o parte din acestea se degradeaza din lipsa de fonduri sau interes.

Cateva dintre biserici ("Adormirea Maicii Domnului" din Largaseni, comuna Corbita, "Sf. Ioan Botezatorul" din Chitcani, Movilita, "Cuvioasa Paraschiva" din Ruginesti si "Cuvioasa Paraschiva" din Matacina, Valea Sarii) au beneficiat in ultima perioada de o restaurare completa si spera acum sa intre in patrimoniul cultural UNESCO. Totusi, acest lucru nu se poate intampla peste noapte, fiind necesara o promovare adecvata a zonei si a lacasurilor de cult.

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea, pregateste un dosar cu cele mai reprezentative biserici de lemn din judet, in vederea introducerii acestora in Lista Patrimoniului Mondial al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO).

“Este pentru prima data cind judetul Vrancea incepe un demers de asemenea anvergura. Importanta bisericilor de lemn din fostul judet Putna, prin unicitatea stilului si vechimea acestora, constituie argumente care vor alcatui voluminosul dosar pe care-l pregatim pentru a propune ca un ansamblu de biserici de lemn din judet sa intre in Patrimoniul UNESCO. Bisericile de lemn din Vrancea reprezinta brand-ul acestui judet, asa cum sint si pentru Maramures, care in 1999 a reusit sa introduca opt biserici de lemn in Patrimoniul UNESCO”, ne-a spus prof. Florin Micu, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea.

Autoritatile culturale spun ca traseul pentru ca un obiectiv sa ajunga in lista patrimoniului UNESCO este unul lung, dar care merita orice efort, mai cu seama ca va aduce o serie intreaga de beneficii zonei, gandindu-ne aici la dezvoltarea potentialului turistic al Vrancei.

 

 Dolcan Maria Andreea