CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



ANAT cere anularea impozitarii tichetelor de vacanta si acordarea lor in locul primelor de vacanta


Patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) considera ca fiind imperios necesara anularea impozitarii tichetelor de vacanta, precum si introducerea acordarii de tichete de vacanta in locul primelor de vacanta, care ar putea fi acordate si de institutiile statului.

Legea tichetelor de vacanta a fost promovata de Ministerul Turismului la inceputul anului 2009, ca principala masura anticriza de sustinere a turismului romanesc, fiind salutata de toate asociatiile patronale si profesionale importante din turism. Insa, reprezentantii ANAT spun ca, din pacate, introducerea impozitarii tichetelor de vacanta, la un interval foarte scurt de la demararea proiectului, a dat o lovitura majora unei idei exceptionale pentru turismul romanesc, dar care era inca in faza de implementare.

Oficialii ANAT spun ca avantajele majore pe care le au tichetele de vacanta, ca instrument de stimulare a calatoriilor in Romania, sunt: acordarea posibilitatii angajatului de a-si alege singur destinatia/hotelul si serviciile, prin intermediul tichetelor de vacanta, fara a mai fi dirijat spre un operator sau altul, dar si reducerea evaziunii fiscale in turism prin aceea ca decontarea tichetelor de vacanta se realizeaza prin mijloace de plata bancare.

De asemenea, tichetele de vacanta ar determina si motiva angajatorii de a acorda beneficii angajatilor, in conditiile in care acestea erau scutite de impozite atat la angajator cat si la angajat, in timp ce angajatii ar petrece efectiv cel putin o vacanta pe an, cu scop de refacere a capacitatii de munca si efecte certe in cresterea gradului de sanatate a populatiei.

Totodata, in opinia reprezentantilor patronatului din turism, aceste tichete ar determina angajatii sa aleaga destinatii in Romania si sa sustina prin aceasta modalitate incasarile turistice ale unitatilor romanesti, cu efecte in cresterea taxelor si impozitelor furnizate de sectorul turism.

Alte avantaje pe care le-ar aduce tichetele de vacanta sunt ca ar sustine cresterea turismului romanesc, ceea ce va determina dezvoltarea imediata a industriilor pe orizontala, cu efecte suplimentare in taxe si impozite, "care vor deveni sursa pentru bugetul statului".

"Pe fondul cresterii inerente a cererii pentru vacante externe, aceste tichete ce acopera destinatiile interne, sunt un factor de echilibrare a balantei turismului, cu atat mai mult cu cat marea majoritate a beneficiarilor de tichete de vacanta nu isi permit calatorii in strainatate", afirma oficialii ANAT.

Potrivit acestora, in prima parte a aplicarii legii tichetelor de vacanta au existat mai multe institutii de stat decat private care au acordat astfel de beneficii angajatilor. Incepand cu anul 2010 insa, tichetele de vacanta au inceput sa fie acordate si de unele companii private, pe masura ce conceptul si legislatia au inceput sa fie cunoscute.

Patronatul ANAT din Romania este o organizatie care are drept scop reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai, pe plan intern si international, garantarea exercitarii profesiei in turism, sporirea contributiei la ridicarea nivelului calitativ al activitatii turistice din Romania. Patronatul ANAT a implinit anul trecut 20 de ani de la infiintare. In prezent, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism are 850 de membri, cifra de afaceri a acestora depasind 1,25 miliarde euro.

Sursa: NewsIn