CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportTurismul de week-end a mutat 200.000 de romani pe Litoral


Gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral a fost aproape de 100% in ultima perioada. In sfarsitul de saptamana care tocmai a trecut a fost aproape imposibila gasirea de camere libere in hoteluri Cele mai aglomerate statiuni au fost Mamaia, Costinesti si Neptun, unde s-au cazat mai bine de jumatate dintre personae.

Desi preturile si conditiile pe care le ofera lasa de multe ori de dorit, litoralul romanesc reuseste in continuare sa atraga sute de mii de turisti. In sfarsitul de saptamana care tocmai a trecut, in statiunile de pe litoralul romanesc au fost cazate peste 200.000 de persoane. In hotelurile de pe litoral erau cazati oficial, sambata dimineata, peste 170.000 de turisti, la care s-au adaugat alte cateva mii de persoane care au ales sa se cazeze la particulari sau in campinguri, astfel ca peste 200.000 de persoane s-au aflat, in week-end-ul care tocmai a trecut, la mare.

In ceea ce priveste gradul de ocupare a hotelurilor de pe litoral, in ultimul sfarsit de saptamana acesta a fost aproape de 100%. Asociatiile de profil spun ca acest lucru s-a datorat, in principal, ofertelor bune ale hotelierilor si vremii frumoase, precum si faptului ca s-a intrat in luna august, care este recunoscuta drept perioada concediilor.
Totodata, potrivit asociatiei Litoral - Delta Dunarii, un alt motiv pentru care statiunile au fost pline in week-end il constituie derularea unor evenimente de sezon si a unor programe speciale

"In acest sfarsit de saptamana litoralul romanesc inregistreaza un grad de ocupare de aproape 100%. Conform informatiilor furnizate de patronatele hoteliere si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), in acest moment este aproape imposibil sa gasesti camere libere pe litoral", se arata intr-un comunicat al asociatiei Litoral - Delta Dunarii, citat de Mediafax.

Mai mult de jumatate dintre turisti s-au cazat in Mamaia, Costinesti si Neptun, unde datele oficiale arata ca sunt peste 40.000 de persoane in fiecare statiune.

Desi la inceputul sezonului anunta scaderi de 20% pe litoral, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism estimeaza acum ca, la finalul sezonului, va fi inregistrata o crestere de 5% fata de 2010, cand
si-au petrecut vacanta pe litoral circa 1,3 milioane de turisti.

"Incepand cu 15 august, tarifele scad, pentru ca incepe seria a doua a programului "Zile gratuite de vacanta" si apoi, de la 1 septembrie, "Litoralul pentru toti"", a spus, la inceputul saptamanii trecute, presedintele ANAT, Corina Martin. Aceasta a adaugat ca 80% dintre turistii care isi fac vacanta pe Litoral merg prin intermediul agentiilor de turism, unde preturile sunt mai mici fata de cele practicate la receptiile hotelurilor.
Deputatii din Comisia de Administratie Publica s-au intrunit, saptamana trecuta, pe litoral, in statiunea Olimp, unde au analizat proiectul Legii turismului, iar la dezbateri au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, ai patronatelor si asociatiilor de promovare de pe litoral si ai Ministerului Turismului.

Potrivit presedintelui ANAT, Corina Martin, cele mai importante amendamente discutate au fost trecerea atributiilor de clasificare hoteliera si licentiere a agentiilor de turism catre autoritatile locale, utilizarea taxei hoteliere pentru promovare in proportie de cel putin 50%, prin consultare cu asociatiile regionale de dezvoltare si promovare a turismului, precum si eliminarea obligarii hotelierilor de a deschide unitatile de cazare la date impuse de Ministerul Turismului. Totodata, s-a vorbit despre reincluderea capitolelor de Turism balnear, Agroturism si Turism montan in legea turismului, majorarea cu 50% a impozitelor pe cladiri pentru hotelierii care nu functioneaza cel putin 60 zile pe sezon, licentierea activitatii de agentie de turism, si nu a sediilor si punctelor de lucru ale agentiilor, precum si o serie de amendamente ce vizeaza descentralizarea atributiilor Ministerului Turismului catre autoritatile locale, conform modelelor europene. 

 

Sursa:curierulnational.ro