CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportNe vindem istoria? Cum ne ajuta comunismul sa ne dezvoltam turismul


Circuite turistice dedicate comunismului, aceasta este una dintre cele mai noi idei ale Ministerului Turismului. De la o idee buna pana la o implementare de succes este insa un drum lung.

Vanzatorii  de vacante au spus pentru DailyBusiness.ro cum vad ei interesul strainilor pentru Romania si ce parere au despre circuitul lui Ceausescu.

“Ideea unui circuit al comunismului nu este complet noua si cu siguranta nu va aduce milioane de turisti pe plan local, insa ar putea avea succes. Totul este sa existe si turoperatori care sa-l vanda”, a declarat Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45.

Burcea a explicat ca unul dintre primii pasi care trebuie facuti este ca ministerul sa colaboreze cu putinii turoperatori romani care aduc turisti straini. “Avem 2.000 de agentii care duc romani in strainatate si doar vreo 10 care aduc straini in Romania. Acesti tur-operatori trebuie sa gandeasca acest circuit, pentru ca ei il vor vinde”, a spus Burcea.

Legat de succesul ideii unui circuit al comunismului, omul de afaceri crede ca programul trebuie sa fie mai mult decat o insiruire de obiective, trebuie sa aiba o poveste.

“Povestea este fundamentala intr-un circuit turistic. Poti face un muzeu al Ceausestilor, unul al lui Dej, ceva mai mult decat o camera intr-un muzeu de istorie, oricum”, considera Burcea.

Legat de produsele care se vand, acesta spune ca Delta si circuitele culturale sunt printre cele cu cerere relevanta.

Totusi, aceste muzee lipsesc. Pana acum, atitudinea autoritatilor fata de mostenirea comunista nu a fost deloc una de valorificare. Pentru constituirea unor muzee este nevoie de mult timp, dar exista si solutii prin care lucrurile se pot simplifica. Spre exemplu, vizite la inchisorile de la Aiud si Gherla, unde au fost incarcerati opozantii comunismului.  

Mircea Vladu, directorul Prestige Tours, considera ca acest tip de circuit va fi unul de nisa si ca doritori se vor gasi cu siguranta.

Pentru Vladu, aceasta propunere este o “nada” prin care atragem turistii si pentru alte obiective. “Nimeni nu se va duce la Targoviste pentru a vedea doar zidul unde a fost executat Ceausescu,turistii vor vizita  mai multe obiective. Orice poate atrage in turism. Se pot face croaziere pe canalul Dunare-Marea Neagra, a carui constructie a inceput in comunism, sau se poate realiza in continuare circuite “pe urmele revolutiei” in care sa se viziteze orase mari”, mai spune Vladu.

De exemplu, la Targoviste mai exista si Turnul Chindiei si ruinele cetatii de scaun.

“Sunt multe idei, pe care le puneam in practica si inainte. Noi acum 6 ani am facut un program de incetive pentru o companie la Doftana”, exemplifica Vladu.

Dincolo de ideea unui circuit al comunismului, un produs turistic de nisa, strategia de marketing turistic a Romanie, axata pe turismul in natura, nu si-a gasit inca locul cu adevarat.

Mircea Vladu spune ca turismul eco-rustic este unul dintre punctele cu adevarat forte ale turismului romanesc in ochii turistilor straini alaturi de orasele medievale.

“Paradoxal, faptul ca nu avem autostrazi este un plus pentru turistii straini care fac tururi ale Romaniei. Faptul ca trec din sat in sat, ca vad carute, tarani, este pentru ei ceva insolit. Bineinteles drumurile proaste reprezinta un minus”, a explicat Mircea Vladu.

Pana la a avea o cerere considerabila pentru pachetele turistice propuse de agentii, problemele de perceptie legate de Romania sunt inca dramatice. “Avem inca 1-2 turisti in grupurile de straini, in special cei din zone non-europene, care vin cu pachetele de mancare la ei pentru ca au impresia ca nu vor avea ce sa manance”, a spus Vladu.

Autoritatile intentioneaza sa foloseasca trecutul comunist pentru a atrage tursiti. Locurile din Romania care amintesc de Ceausescu ar putea fi incluse intr-un circuit turistic, denumit “circuitul rosu”, a declarat marti Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

"Noi acum lucram la un circuit Dracula si la un circuit rosu, legat de urmele comunismului si ale dictaturii", a mentionat Udrea, admitand ca acesta ar urma sa cuprinda, printre altele, Scornicesti, locul de nastere al lui Nicolae Ceausescu,  balconul de la Comitetul Central al Partidului Comunist, Doftana, cartierul Primaverii si zidul de la Targoviste unde au fost impuscati sotii Ceausescu.

 

Sursa: dailybusiness.ro