CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportDrumurile romane din Muntii Apuseni, marcate turistic


Primul drum roman din Romania omologat ca traseu turistic este marcat, in aceasta perioada, in judetul Alba, de istorici, studenti si salvamontisti, in cadrul unei universitati de vara care isi propune sa promoveze vechile rute construite de romani pe teritoriul tarii in urma cu circa 2.000 de ani.

Drumul roman se afla in zona comunei Bucium din judetul Alba, are o lungime de peste zece kilometri si va fi marcat turistic in aceasta perioada de istorici, studenti si salvamontisti in cadrul Universitatii de Vara "Drumurile romane din Tara Motilor".

Coordonatorul Universitatii de Vara, arheologul Horia Ciugudean, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca traseul turistic va fi amenajat si omologat, cu sprijinul direct al Consiliului Judetean Alba, prin Serviciul Public Salvamont.

Ciugudean a spus ca este vorba despre un tronson de zece kilometri, care incepe in zona Bucium Cerbu, de la Drumul National 74, si urca pe creasta pana pe varful muntelui Vulcoi - Corabia, la 1.200 de metri altitudine, "oferind vizitatorilor cateva zone de belvedere deosebite, cu posibilitatea de a vedea o buna parte a Tarii Motilor".

Potrivit sursei citate, pe acest traseu au fost descoperite portiuni ale fostului drum construit de romani, iar intre localitatile Coleseni si Izbicioara sau spre Bucium Poieni exista zone in care se poate vedea inca terasamentul vechiului drum, pastrat la peste un metru denivelare.

"Este absolut remarcabil sa poti constata dupa 2.000 de ani ca ingineria romana este inca viabila si rezultatele ei sunt inca, practic, functionale", a spus Ciugudean.

Horia Ciugudean a adaugat ca acesta va fi primul drum roman marcat turistic in Romania, iar in viitor se intentioneaza marcarea turistica si a altor drumuri romane identificate pe Valea Ariesului, in zona comunei Salciua, si pe teritoriul comunelor Ponor si Ramet.

Universitatea de Vara "Drumurile romane din Tara Motilor" a ajuns in acest an la cea de-a treia editie si este organizata cu sprijinul mai multor asociatii din Romania si din Europa. Universitatea se desfasoara sub patronajul Academiei Romane si cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman.

Sursa: mediafax.ro