CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportUn hunedorean a cazat gratuit 2.000 de turisti intr-o fosta fierarie de la poalele Muntilor Retezat


Un hunedorean care a descoperit "couchsurfing-ul" in urma cu patru ani, cand studia in Danemarca, si-a amenajat o cabana intr-o fosta fierarie de la poalele Retezatului, unde pana acum a cazat gratuit peste 2.000 de oameni, plecand de la principiul ca "lumea poate fi vazuta si cu buzunarele goale".

Hunedoreanul Mihai Bursesc, din localitatea Salasu de Sus, situata la poalele Muntilor Retezat, spune ca lumea poate fi vazuta si cu buzunarele goale.

In varsta de 37 de ani, hunedoreanul a amenajat o cabana intr-o fosta fierarie a parintilor sai, in care, in ultimii patru ani, au fost cazati gratuit peste 2.000 de turisti, majoritatea straini, relateaza Mediafax.

"Couchsurfing-ul” este o adevarata comunitate care a impanzit lumea intreaga. Sute de mii de membri ai acestei comunitati merg prin tari straine unde li se pune la dispozitie, gratuit, din partea altor membri, mancare si cazare, iar gazdele devin ghizii strainilor. Toate contactele se iau de pe internet, pe site-ul www.couchsurfing.com.

"Frumusetea couchsurfing-ului ca ospitalitate organizata este ca e dezinteresata, adica nu sunt obligatii. Poti sa cazezi turisti sau poti sa te cazezi la ei fara sa fie obligatorie reciprocitatea. Am cazat, in decursul a patru ani, cam 2.000 de oameni si eu am fost in vreo 15 tari din Europa. Nu pot sa ajung acasa la toti care mi-au trecut pragul cabanei. Ma costa bani sa ajung acolo si fiind mobilitate sociala unii care lasa adresa acum peste patru ani nu mai e valabila", povesteste Mihai Bursesc.

El a aflat despre "surfing-ul de canapea" in urma cu patru ani, cand era la studii in Danemarca, de la un coleg norvegian care obisnuia sa calatoreasca in felul acesta.

"Cand am revenit in Romania, in 2007, am inceput si eu sa ocup cum trebuie de modul acesta de a face turism, mai ales ca aveam o amica la Cluj care avea ceva experienta in couchsurfing, iar noi aveam multi prieteni comuni. Acesta a fost inceputul", spune Mihai Bursesc.

Hunedoreanul si-a facut un cont pe site-ul de couchsurfing si astfel oameni din toata lumea carora le place sa calatoreasca au inceput sa il contacteze si sa vina la el, la Salasu de Sus.

Fosta fierarie transformata de Mihai Bursesc in cabana pentru turisti se afla la marginea satului Salasu de Sus, in apropierea de intrarea in Parcul National Retezat. Nu are apa curenta in cabana, doar un dus improvizat, la care curge apa din parau, si o toaleta in spatele curtii. Cabana e amplasata pe malul unui parau, intr-o zona de unde se pot admira muntii fara ca turistii sa fie nevoiti sa urce pe varfuri.

De la cabana se ajunge usor in zona Pietrele, cunoscuta de iubitorii muntelui. De aici traseele turistice ii poarta pe vizitatori spre Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania, care se intinde pe o suprafata de aproape noua hectare, situat la altitudinea peste 2.000 de metri, iar mai departe se poate urca usor pe varfurile Peleaga, Papusa si Retezat sau se pot admira lacurile si taurile glaciare.

Hunedoreanul le ofera turistilor cazare si mancare gratuit si ii duce pe munte. In cabana au loc chiar si 50 de persoane, iar turistii vin din toate colturile lumii, din SUA, Ungaria, Franta, Germania, Polonia, Canada, chiar si din Tanzania, Israel si Egipt. Primul care l-a vizitat a fost un canadian, iar apoi au venit niste englezoaice.

Potrivit site-ului www.couchsurfing.com, peste 15.000 de romani calatoresc in lume "la schimb". Cei mai multi sunt din Bucuresti si Cluj, iar 80% dintre ei sunt studenti. In lume, sunt peste 3 milioane de couchsurferi, majoritatea americani.

Sursa: dailybusiness.ro