CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportMuzeul Antipa si-a deschis portile pentru oficialitati. Kelemen: Se ridica la nivelul oricarui muzeu din Europa


Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat joi, la redeschiderea Muzeului Antipa, dupa modernizarea expozitiei permanente, ca acesta se ridica la nivelul oricarui muzeu din Europa si ca, atunci cand exista planuri concrete si consecventa, se poate reusi, inclusiv in perioade de criza financiara.

"In 2007, cand s-a inceput acest proiect, erau foarte multi sceptici. (...) Daca avem planuri concrete, daca stim ce vrem sa facem, daca suntem consecventi, vom reusi si in perioade cand sunt putini bani, in perioade de criza financiara", a spus Kelemen Hunor, adaugand ca trebuie mentinute, nu oprite investitiile in cultura, fiind vorba de un "interes national".

Ministrul a spus, de asemenea, ca este o mare bucurie ca pot fi redeschise portile Muzeului National "Grigore Antipa" din Capitala, "o institutie foarte importanta si foarte iubita", inainte sa taie panglica si sa viziteze expozitia permanenta, insotit de directorul muzeului, Dumitru Murariu.

La vernisajul de joi au mai fost prezenti si alti reprezentanti ai Ministerului Culturii, printre care subsecretarul de stat Irina Cajal Marin, ambasadorii Chinei, Japoniei si Croatiei, reprezentanti ai ambasadelor SUA, Norvegiei, Spaniei si Olandei, precum si ai institutelor culturale francez, polonez, spaniol si ceh.

Presedintele Comitetului National al ICOM (International Council of Museums), Virgil Nitulescu, secretar general in Ministerul Culturii in 2007, cand s-a decis demararea lucrarilor de renovare si modernizare a expozitiei Muzeului Antipa, a spus ca institutia muzeala "are cu siguranta in lumea intreaga un numar foarte mare de prieteni".

Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa" isi redeschide portile pentru public sambata, la ora 10.00. Dupa doi ani si opt luni in care a fost in renovare, muzeul isi va primi publicul cu o expozitie adusa la zi, cu o expunere moderna si tot felul de gadget-uri pentru o vizita interactiva. Biletul de intrare la Muzeul Antipa va fi de 20 de lei, suma din care se vor practica reduceri pentru pensionari, elevi, studenti etc.

Lucrarile de reabilitare si modernizare a expozitiei permanente la Muzeul Antipa au inceput in februarie 2009, institutia fiind inchisa pentru public si urmand sa fie redeschisa in mai 2010 Insa finalizarea lucrarilor a fost intarziata din mai multe cauze, precum intarzierea transelor de fonduri de la Ministerul Culturii si a unor comenzi din strainatate, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii Muzeului Antipa.

Valoarea lucrarilor a fost de 10,9 milioane de euro fara TVA, fiind acoperita in cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dar si prin fonduri structurale (600.000 de euro). Amenajarea expozitiei permanente, asa cum va putea fi vazuta de publicul larg de sambata, a fost realizata de Artex Services.

Inaugurarea oficiala a Muzeului "Grigore Antipa" in actualul sediu a avut loc in prezenta Regelui Carol I, a Printului Ferdinand si a Printesei Maria, pe 24 mai 1908. Cu aceasta ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 sali, dintre care una cuprindea patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate in lume si care, datorita calitatii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din tara si strainatate. Dioramele din muzeele de stiintele naturii sunt prezentari expozitionale, ecologice si biogeografice, in care speciile de plante si animale sunt montate pe substraturi si in decoruri care imita mediul lor natural de viata.

Actualul patrimoniu al muzeului este format din colectii zoologice, de minerale si roci, paleontologice si etnografice. In urma colectarilor realizate de specialisti din tara si strainatate, a donatiilor si achizitiilor, colectiile muzeului au sporit permanent, astfel ca, in prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care 2.000 sunt expuse.

 

Sursa:mediafax.ro