Turistii care vor veni la schi, iarna aceasta, in Poiana Brasov vor recunoaste cu greu statiunea: toate cele sapte partii existente au fost extinse, iar pentru interconectarea lor au fost amenajate alte cinci noi partii.
Mai mult, pe langa cele opt instalatii pe cablu deja existente, urmeaza sa fie construite doua noi telescaune. Autoritatile locale se asteapta ca investitiile de peste 120 de milioane de lei sa nu schimbe doar "fata" statiunii, ci mai ales sa aduca un numar mult mai mare de turisti.
Astfel, cel putin 6.000 de turisti se vor adauga zilnic, in sezonul de iarna, celor deja obisnuiti sa-si petreaca vacantele aici. Pentru extinderea domeniului schiabil au fost defrisate 28 de hectare, iar, in total, din aceasta iarna vor fi 23,9 kilometri de partii, in loc de 13,8 kilometri cat sunt acum.
In statiunea Poiana Brasov exista acum sapte partii de schi (Lupului, Sulinar, Sub Teleferic, Drumul Rosu, Kanzel, Stadion, Bradul), trei feluri de instalatii pe cablu (telecabinele Kanzel si Capra Neagra si telegondola Postavarul Expres) si cinci teleschiuri. Din decembrie, insa, domeniul schiabil va fi mai mare cu inca cinci partii ce insumeaza in total 10,1 kilometri, iar acestea vor face legatura intre partiile Lupului si Ruia, intre Lupului si Postavarul, Ruia si Sulinar, Drumul Rosu si Sub Teleferic si intre Lupului si Stadionului.
Avantaje si profituri aduse de noile amenajari
Astfel, in week-end s-ar putea consemna pana la 3.000 de turisti, adica 6.000 pentru cele doua noi instalatii. Avand in vedere ca o urcare costa intre 6 si 8 lei, incasarile operatorilor de cablu ar putea fi de cel putin 48.000 de lei (sau 1.000-1.200 de euro) pe zi.
Si, cum sezonul de schi 2011-2012 se anunta a fi destul de lung (peste 90 de zile), operatorii se pot astepta la incasari de pana la 100.000 de euro per total - desigur, cu conditia ca gradul de ocupare a instalatiilor sa fie spre maxim in fiecare zi. Oricum, pentru intreaga statiune, un plus de 6.000 de turisti inseamna tot atatea echipamente inchiriate, meniuri in restaurante sau pahare cu ceai, vin fiert ori limonada, respectiv o crestere substantiala a incasarilor la nivelul fiecarui agent comercial prezent in aceasta zona.
Cu totul, noi 10 instalatii de transport pe cablu vor deservi turistii: doua telecabine, o telegondola, cinci teleschiuri si doua telescaune. 24 de tunuri de zapada vor inzapezi partiile din Poiana Brasov, fiind alimentate cu apa din noul lac de acumulare.
Capacitatea maxima a lacului de acumulare este de 122 de mii de metri cubi de apa. Cu aceasta apa se va produce zapada pentru 60 de hectare.
Echipamente montate cu elicopterul
11 specialisti slovaci, ajutati de un elicopter rusesc MI 171, au reusit sa planteze stalpii pentru instalatia pe cablu de pe Partia Ruia. Operatiunea s-a desfasurat cu o viteza uimitoare, fiecare stalp fiind legat, saltat, ridicat, purtat in aer si coborat cu precizie in fundatii - totul in mai putin de 10 minute. Operatiunea a costat circa 250.000 de euro si a continuat cu instalatia pe cablu de pe Partia Lupul.
Elicopterul a fost pilotat de doi comandori, iar la sol erau catarati pe schele 5 alpinisti utilitari antrenati in montarea instalatiilor pe cablu. In timp ce stalpii erau asezati in suruburi, alti specialisti strangeau piulitele. "Ambele instalatii de transport pe cablu se monteaza cu elicopterul. Fiecare are noua stalpi, fiecare cu greutate intre 2.500 si 4.500 de kilograme", ne-a declarat ing. Laszlo Naghi, directorul general adjunct al societatii constructoare.
Elicopterul este alimentat pe o platforma amenajata in fata Hotelului Sportul, apoi se ridica in aer, ajunge in padure de unde preia stalpii si accesoriile necesare, pentru a le duce apoi, bucata cu bucata, pana la locurile stabilite pentru montarea lor. Pana la locul de depozitare, stalpii au fost adusi, din Austria, pe trailere.
Peste stalpi au fost montate cu aceeasi repeziciune bateria de role pe care vor aluneca telescaunele cu patru locuri, chiar din luna decembrie. Intreaga operatiune a fost supervizata de la fata locului chiar de administratorul firmei de constructii care amenajeaza domeniul schiabil din Poiana Brasov, pilotul singurei echipe romanesti de Dakar, Marcel Butuza. "Este pentru prima data in Romania cand se instaleaza o instalatie pe cablu cu elicopterul, pentru ca este foarte dificil sa aduci aici macaralele. In fiecare zi sunt aici ca sa controlez si sa verific mersul lucrarilor. Avem o perioada foarte scurta pentru executie. Vreau sa ma asigur ca toate lucrurile merg conform planurilor", ne-a precizat Marcel Butuza.
250.000 de euro, transportul cu elicopterul
Intreaga operatiune a costat 250.000 de euro, elicopterul urmand sa continue azi operatiunea pe partia Lupul. Costurile au fost cuprinse in bugetul de 27 de milioane de euro, alocat de Ministerul Dezvoltarii si de Primaria Brasov, pentru modernizarea partiilor din Poiana Brasov. "Pana acum suntem in grafic, sper sa ne ajute vremea si sa parcurgem si etapa de montare a stalpilor si echipamentelor pentru instalatia de transport pe cablu.Lacul este aproape gata, in urmatoarele zile il vom finaliza. Speram ca in decembrie asa utilizam domeniul schiabil", ne-a declarat primarul Brasovului, George Scripcaru.
Partii pentru jocurile olimpice
"Pe langa investitia in sine, care inseamna foarte mult din punct de vedere economic, modernizarea domeniului schiabil inseamna si partii care sa corespunda din punct de vedere al standardelor desfasurarii unor competitii mondiale. Desfasurarea FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European - n.r.) ne va ajuta si ea in vederea depunerii candidaturii noastre pentru Jocurile Olimpice din 2022. Totodata, speram sa marim numarul turistilor care vor poposi aici cu cateva sute de mii", a mai explicat primarul.
SURSA: Internet |