CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportOrga de la Rapa Rosie


Rapa Rosie este o rezervatie naturala geologica formata in argila rosie veche de 60 de milioane de ani. Se intinde pe 10 hectare si este declarata rezervatie inca din anul 1950 datorita frumusetii sale rare. Peretii sai au inaltimi cuprinse intre 80-100 de metri.
 Depozitele de la Rapa rosie sunt un amestec de roci carbonatice moi in straturi colorate: argile rosii, gresii cenusii/rosii/albe, marne rosii/albe. Culoarea predominanta este rosul care se vede de la multi kilometri.
 De-a lungul timpului, siroaiele de apa s-au scurs si, impreuna cu tasarea si prabusirea straturilor, au sculptat coloane marete, turnuri, piramide. Formatiunile umplu versantul lasand impresia ca te afli pe un munte stravechi.
 Muzica apei si chemarea aventurii la Rapa Rosie
 Santuri adanci brazdeaza paralel pamantul rosu al versantului, semanand cu tuburile unei orgi gigantice. Si ele chiar isi canta muzica proprie, pe timp de ploaie. Cand curge apa prin ele, miile de siroaie produc un zgomot puternic, de cascada pravalita din inaltimi. Iar orga se incadreaza foarte bine in domurile naturale construite intr-un stil gotic monumental.
 Turistii care cunosc locurile se duc sa campeze la Rapa Rosie, sau sa zboare cu parapanta. In fiecare an, de 1 mai, se organizeaza acolo un concurs de aeromodele. Spiritul explorarii ii cuprinde pe toti cand vad una din cele mai mari pesteri din lume sapate in pamant: una din pesterile din Rapa Rosie are 25 m lungime si 4,5 m denivelare. Insa atractia aventurierilor este Gaura Hotilor, un tunel stravechi care unea Sebesul de Alba-Iulia. Tunelul este acum surpat, insa se poate parcurge pe o lungime de cativa metri.

Sursa: Internet