CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportCastelul Corvinilor si legendele sale


Emblema orasului Hunedoara si totodata unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Transilvania este Castelul Corvinilor, cunoscut si sub numele de Castelul Huniazilor. Cetatea este inconjurata de o multime de legende, intretinute inclusiv de o fotografie in care pare sa se contureze o fantoma. Zeci de mii de turisti vin in fiecare an sa viziteze impresionanta constructie.
Castelul Corvinilor a fost ridicat in secolul XV de Ioan de Hunedoara. Locul ales a fost o stanca la baza careia curge paraul Zlasti. Constructia este prevazuta cu turnuri si bastioane, iar acoperisurile sunt acoperite cu tigla policroma.
Resedinta feudala. In timpul lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor a suferit mai multe transformari, fiind atat punct strategic, cat si resedinta feudala. De-a lungul timpului, stapanii castelului au adaugat la constructie turnuri sau camere de onoare.
Printre cele mai semnificative parti ale constructiei se numara Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Bastionul alb si Turnul Buzduganelor.
Legenda corbului
 Castelul Corvinilor este inconjurat de mai multe legende transmise de-a lungul anilor. Una dintre ele are legatura cu un corb inscriptionat pe blazonul familiei Corvinilor, care tine in cioc un inel de aur.
Se spune ca Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de necinste, regele i-a da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodata si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci cand va creste si va merge la curtea regala.
Inelul a fost furat intr-o zi de un corb, pe care Ioan de Hunedoara l-a sagetat cu un arc, recuperand bijuteria. Impresionat de poveste, regele a decis apoi ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur in cioc.
Legenda fantanii
 O alta legenda se leaga de fantana din curtea interioara a Castelului. Aceasta ar fi fost construita de trei prizonieri turci, corara li s-a promis in schimb libertatea. Prizonierii au muncit timp de 15 ani pentru a da de o sursa de apa potabila, dar din pacate pentru ei nu au fost eliberati din sclavie. Turistii obisnuiesc astazi sa arunce monede in apa fantanii, pentru a plati simbolic truda prizonierilor si a beneficia apoi de indeplinirea unei dorinte.
Fantoma vedeta si Dracula
 Una dintre cele mai recente legende din jurul Castelului Corvinilor isi are dovada intr-o fotografie care a circulat in presa in urma cu doi ani. Fotografia este surprinsa in interiorul Castelului. In imagine se poate distinge, intre doi stalpi, o presupusa silueta a unei fantome. Fotografia a fost preluata de mai multe publicatii, alimentand astfel noul mister din jurul Castelului Huniazilor.
 De Castelul Corvinilor se leaga si o legenda cu Dracula. Intr-o mica celula de sub Sala Cavalerilor, se spune ca a fost incarcerat Vlad Tepes, inainte de a fi dus in prizonieratul de mai multi ani din Ungaria.
 Tepes a fost obligat atunci sa se hraneasca cu sobolani si sa traiasca in permanenta cu spaima mortii iminente. Astfel si-ar fi pierdut mintile, devenind ulterior prototipul povestilor cu Dracula.

Sursa:internet