CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPoiana Zanelor


Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat.
La 90 de kilometri de Bistrita se afla un complex turistic de agrement al carui nume este strans legat de cateva povesti fantastice. Este vorba despre Poiana Zanelor, o zona fascinanta inconjurata de peisaje de basm.
Poiana Zanelor din judetul Bistrita-Nasaud se afla la poalele Muntilor Rodna, in localitatea Valea Mare, comuna Sant. Complexul este situat la o altitudine de 629 m. Zona farmeca datorita privelistii deosebite de care este inconjurata: Varful Ineu, Varful Lala, Varful Rosu, Lacul Lala sau Gradina Zanelor.
Rapirea oilor
Numele Complexului Turistic "Poiana Zanelor" nu a fost ales deloc intamplator. Zona ascunde o sumedenie de povesti cu zane pe care localnicii nu ezita niciodata sa le transmita turistilor.
Una dintre ele vorbeste despre o zana buna care duce oile de pe un munte pe altul pentru a avea mai mult lapte. Sunt si pedepseste, insa, pentru cei care incearca s-o opreasca. Ciobanii din zona sustin ca, o data pe an, zana respectiva deschide un staul si ia o turma de oi. 
De fiecare data, mioarele dispar la putin timp dupa miezul noptii. Cu putin timp inainte de ivirea zorilor, zana aduce turma inapoi. Satenii spun ca niciodata nu a lipsit vreo mioara din turma, dar sustin cu tarie ca cel care incearca sa intoarca turma sau sa urmareasca unde duce zana oile nu va avea zile bune. 
Zanele ispititoare
Batranii din zona mai povestesc ca, nu o data, zana a incercat sa ademeneasca ciobanii, mai cu seama pe cei tineri, frumosi si, mai ales... neprihaniti. Cei care au facut greseala sa creada in glasul dulce si mieros si i-au raspuns cand i-a strigat pe nume, s-au trezit purtati de pe un munte pe altul. 
Despre zana, batranii satului stiu doar ca este foarte frumoasa si ca are parul foarte lung, astfel incat pare imbracata in par.

Sursa:Internet