CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportCastelul Banffy din Bontida


Castelul Banffy de la Bontida,judetul Cluj, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy, aflat in prezent in proces de restaurare. Se banuieste ca pe acest loc a existat o resedinta nobiliara inca din secolul al XIV-lea, iar constructia la castel a inceput in 1437, cand baronul Banffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-si ridica o cetate, si a fost finalizata in 1543.
In anul 1944, trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Sase ani mai tarziu, intr-o latura inca functionala a castelului a fost instalata Cooperativa Agricola de Productie Bontida.
Atacat de trupele germane
Imobilul a fost serios afectat la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand trupele germane aflate in retragere au atacat, jefuit si incendiat intreg ansamblul. A fost distrus intreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca.
Nationalizarea si lipsa oricarei intretineri a cladirilor si parcului au dus la degradarea grava a castelului. In 1963, castelul Banffy a fost folosit ca decor pentru filmarile la Padurea spanzuratilor, in regia lui Liviu Ciulei.
Incendiat de scenografi
Pentru ca era nevoie de un foc, scenografii au aprins una dintre cladiri, cu toate ca incidentul ocupa doar cateva minute de film. Distrugerile provocate au fost masive.
Unul dintre actorii care au jucat in film, Ion Caramitru, devenit in 1990 ministru al Culturii, i-a ajutat pe coordonatorii proiectului sa faca rost de fonduri pentru restaurare.
In anul 2007, Principesa Margareta a Romaniei si-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare in Reabilitarea Patrimoniului construit la Bontida.

Sursa:Internet