CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportConacele boieresti au sansa de a-si regasi farmecul de odinioara


Conform Strategiei de Dezvoltare a Turismului în judeţul Arad în perioada 2012-2016, turismul cultural are ca principale repere 26 de palate şi conace, multe dintre ele declarate monumente istorice, unele în stare de conservare mai bună, altele mai puţin bună, scrie glsa.ro.
Printre obiective se numără şi Castelul Regal de la Săvârşin şi Castelul de la Şofronea, acesta din urmă putând fi exploatate şi pentru dezvoltarea turismului balnear pentru că dispune de un ştrand termal.
Un alt conac boieresc, situat la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Arad, care ocupă locul trei intr-un top realizat de portalul imobiliare.ro cu privire la cele mai scumpe case de vacanţă din ţară, este conacul boieresc din centrul comunei Şimand, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de baronul Urban Petru de Monyoro.
Pe lista conacelor din judeţul Arad care s-ar putea transforma în atracţii turistice se mai găsesc cele de la Bulci (Mocioni), Căpălnaş (Teleki-Mocioni), Conop (Palat Ştefan Cicio-Pop), Fântânele (Kövér-Appel), Macea (Csernovics), Odvoş (Konopi), Petriş (Salbeek), Şiria (Bohus).La doi pasi de manastirea Frasinei, in comuna Muereasca din Valcea, un conac de 80 de ani asteapta sa fie readus la viata. Cladirea boiereasca are 10 incaperi ce pot fi transformate in camere de oaspeti.
Conacul costa cat un apartament modest in Bucuresti: 48.000 de euro, iar proprietarii, niste englezi care acum au scapatat, sunt dispusi la negocieri. E adevarat ca renovarea ar fi insa de trei ori mai scumpa.
O alta cula olteneasca, in comuna de traditie Maldaresti, tot din Valcea, a fost transformata, ca prin farmec, dintr-o darapanatura intr-o frumusete de pensiune. Initial conacul a costat 250.000 de euro, dar pana sa fie adus la forma actuala, a mai "inghitit" 750.000 de euro.
Pentru cei care vor sa investeasca in asa ceva, satul Bicfalau din Covasna este o comoara: aici exista nu mai putin de 40 de conace vechi de sute de ani, cu gradini imense. Pretul lor, desi a tot crescut in ultimii ani, inca suna avantajos.

 

Sursa:Internet