CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportHotelierii cer anularea sau modificarea proiectului Big Brother


"Federatia noastra nu este impotriva obtinerii a orice fel de date statistice, dar atunci cand vom fi obligati sa transmitem centralizat datele individuale ale oricarui client al nostru (nume/prenume, act de identitate, adresa, data cand se afla intr-un anumit loc etc.) consideram ca se incalca libera si neingradita circulatie a cetateanului si, in acest sens, ne va fi foarte greu sa respectam aceasta obligatie fara sa avem acordul expres al cetateanului. Fisa turistului se completa si pana acum, dar era pastrata la noi, sub responsabilitatea noastra, si eventual consultata in conditiile legii", a declarat Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), scrie Mediafax.
Acesta spune ca hotelierii vor sa li se explice pentru ce vor obligati sa transmita date confidentiale ale turistilor si cer o garantie legala asupra pastrarii confidentialitatii informatiilor.
Enache sustine ca transmiterea datelor respective, care nu au niciun caracter statistic (nume/prenume, act de identitate, adresa etc.) va duce la pierderea unei parti din venituri pentru hotelieri si le va ingreuna activitatea.
El a afirmat ca propunerea de act normativ contravine prevederilor din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, care este in vigoare.
Turistii sunt avertizati  prin nota de informare care se afla la receptia hotelurilor, ca au dreptul sa se opuna la prelucrarea datelor personale si pot solicita stergerea acestora, datele turistului fiind considerate confidentiale, iar in caz contrar se pot adresa instantelor judecatoresti.
"Ca o concluzie generala, ratiunile statistice sau de stopare a evaziunii fiscale pentru care se considera ca ar fi nevoie de o astfel de reglementare, nu sunt intrunite in propunerea de act normativ si, pe cale de consecinta, o negam si vom apela la toate mijloacele pentru a nu fi promovata", a adaugat presedintele FIHR.


Cristian Barhalescu, secretar de stat in MDRT, a declarat luni ca introducerea sistemului electronic de evidenta a turistilor, programata pentru decembrie, va fi amanatã pentru la primavara, iar intre timp acesta ar putea suferi anumite modificari, la propunerea patronatelor din turism.
"Implementarea SIET-ul se amana. Am hotarat in cadrul Consiliului Consultativ sa facem o serie de testari in cadrul hotelurilor din cadrul federatiilor hoteliere si patronatelor din turism, si in urma testarilor sa gasim cea mai buna forma agreata de catre industrie, urmand ca in perioada ianuarie sa intram in legislativ cu aceasta propunere de lege" a spus Barhalescu.
Acesta a adaugat ca testarile se vor face in hoteluri in lunile octombrie, noiembrie si decembrie.
Secretarul de stat a afirmat saptamana trecuta ca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET) va fi functional din decembrie si pe baza informatiilor furnizate se va justifica finantarea unor proiecte de infrastructura turistica.

Sursa:internet