CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportTurismul romanesc poate sa ajunga la nivelui celui din Bulgaria?


Printre cerintele pietei se numara reducerea TVA si prime pentru agentiile care fac performante in atragerea de turisiti starini.
Patronatele solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene.
"Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, marind, astfel, incasarile hotelierilor si, implicit, taxele si impozitele colectate", a declarat Dragos Raducan, vicepresedinte FPTR.
In prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de pranz si cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adaugata este 24%.
Burcea: Daca vand o excursie in China am TVA zero; pentru Romania platesc 24%
"La hoteluri, TVA de 24% este aberant si la agentiile de turism la fel. Daca vand o excursie in China platesc TVA zero la comision, pe cand daca vand pe litoralul romanesc, platesc TVA la comision 24%", a declarat Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
Desi este o masura necesara incurajarii turismului national, Romania risca sa se impotmoleasca, din nou, in legislatie.


"Pe hotelarie este nevoie de un TVA de 9%, iar pentru turistii straini care vin in Romania TVA 0%, asa cum a cerut si fostul ministru al Turismului, Cristian Petrescu. Tot el spunea ca nu stie cate sanse sunt ca aceste masuri sa fie puse in practica, pentru ca este nevoie de aprobari de la foarte multe institutii, printre care se numara si Ministerul Finantelor", a declarat Traian Badulescu, fost purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Alta propunere a jucatorilor de pe piata, care ar trebui sa fie prevazuta in noua lege a turismului, este acordarea unei prima pentru agentiile de turism care aduc turisti straini in Romania.
"Prima de incoming este o alta masura buna, pe care eu am propus-o si in 2009. Asta inseamna ca, pentru fiecare innoptare, agentia sa primeasca o anumita suma per turist. Aceste prime se declara pe propria raspundere si se scad din impozitul pe profit.
Avantajele unei astfel de masuri sunt urmatoarele: trebuie sa fie profit, altfel nu ai din ce sa scazi, turistii vor plati mai putin pentru ca agentiile de turism vor fi multumite cu primele si jucatorii de pe piata vor orienta catre incoming", a precizat Burcea.
Romania ar trebui sa ia exemplul Bulgariei unde, astfel de masuri fiscale au incurajat investitiile in turism.
"In Bulgaria, taxa pe valoare adaugata este diferentiata, 9% daca achizitionezi pachetul turistic de la agentie si 20% daca alegi sa cumperi cazare direct de la hotel. Fiscalitatea mai mica este cea care a ajutat foarte mult turismul din Bulgaria. Au avut o serie de masuri care au venit si in ajutorul hotelierilor si agentiilor de turism", a adaugat Badulescu.
Consilierul in turism este de parere ca, pe langa reducerea TVA, legea turismului ar mai putea cuprinde facilitati fiscale pentru fiecare regiune turistica a Romaniei in parte.
"Ar mai fi nevoie si de facilitati fiscale pentru investitiile in turism, asa cum au dat turcii, bulgarii. Pot fi gantite facilitati si pe fiecare regiune turisca in parte. Spre exemplu, in cazul litoralului, sezonul este foarte scurt si ar trebui incurajati investitorii in aceasta zona", a spus Badulescu.

 

Sursa:Internet