CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportStatiune balneara care se finanteaza prin obligatiuni corporatiste


Emisiunea este o formă prin care marii acţionari ai celei mai mari companii turistice a staţiunii  îşi finanţează dezvoltarea afacerii. Luna viitoare, SIF Transilvania şi SIF Oltenia, acţionarii companiei Tuşnad S.A. Băile Tuşnad, vor aproba, cel mai probabil, condiţiile actualizate ale unei emisiuni de obligaţiuni corporatiste în valoare de 8 milioane de lei, potrivit declaraţiilor date pentru ECONOMICA.NET.
Banii vor fi folosiţi mai ales  la refinanţarea creditelor luate pentru modernizarea unuia dintre hotelurile companiei, Hotel Ozone sau O3zone (fost „Olt“).
Un alt activ important al companiei Tuşnad S.A. Băile Tuşnad este Hotelul Tuşnad şi baza de tratament al acestuia.Hotelul Tuşnad este mai  mereu complet ocupat prin contractul cu Casa de Pensii, în vreme ce pentru  Hotelul Ozone, compania apelează la serviciile Transilvania Travel.
„Acţionarii au fost convocaţi pe 15 octombrie pentru că a fost nevoie de o precizare în plus privind perioada de subscriere a obligaţiunilor, care va fi de 60 de zile după data comunicării aprobării prospectului de emisiune de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM, autoritatea pieţei, n.r.)“, a precizat, pentru  ECONOMICA.NET, Molnar Akos, consilierul juridic al companiei.
De asemeni, subscrierea obligaţiunilor se va face într-o singură etapă dechisă tuturor acţionarilor companiei.


SIF Transilvania (SIF3) are peste 80% din acţiunile companiei Tuşnad S.A Băile Tuşnad (simbol bursier  TSND). SIF Oltenia are aproape 12%, iar restul se află, teoretic, în liberă circulaţie pe piaţă. Compania este evaluată la numai 13,4 milioane de lei pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Obligaţiunile corporatiste ale Tuşnad S.A. Băile Tuşnad vor putea fi cumpărate la valoarea nominală de 2,5 lei/ titlu, iar dobânda cu care vor fi răsplătiţi investitorii va fi cu 2 puncte procentuale mai mare decât media ROBOR (a dobânzilor la creditele interbancare).
Obligaţiunile au o maturitate de 5 ani, iar dobânda se va plăti anual cu un an de graţie. 
„Este o formă de finanţare a companiilor din portofoliu. Încercăm să ne continuăm strategia privind investiţiile în turism, chiar şi în condiţiile actuale“, a declarat, la rândul său pentru ECONOMICA.NET, Ion Mihăilă, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
SIF Transilvania este cunoscută pentru plasamentele  în turism şi pusese la punct înainte de criză o strategie bazată pe trei directii, după care trebuia să aibă loc şi o serie de fuziuni ale companiilor din portofoliu. Este vorba de turismul afaceri, care urma să strângă  laolaltă hotelurile din reşedinţele de judet, turismul balnear şi turismul de agrement.
Astfel, planul de investiţii aferent acestei strategii a fost perturbat atât de criză, cât şi de ofensiva acţionarilor SIF caracterizată de presiunea pentru acordarea de dividende mari.
Anul trecut SIF Transilvania (SIF3) a investit circa 117 milioane de lei, din care 51,5 milioane de lei au mers în majorările de capital în special la companiile din domeniul turismului controlate de SIF.
Astfel, Băile  Tuşnad (TSND) a căpătat 10,4 milioane de lei, iar Turism Felix (TUFE) din Băile Felix a beneficiat de o infuzie de 16,55 milioane de lei. Orizont Turism Predeal (ORTU) şi Turism Covansna (TUAA) au primit împreună 12,3 milioane de lei.

 

Sursa:Internet