CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportTarifele la cazare pe litoral vor creste cu 7 % anul viitor


"Tarifele la cazare pe litoral vor creşte în 2013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei. Hotelierii au sacrificat profiturile pentru a menţine circulaţia turistică, iar toate majorările de preţuri ale utilităţilor şi alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creşterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea preţului combustibilului pentru încălzirea apei, creşterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
FPTR solicită Guvernului să reducă TVA de la 24% la 9% şi la serviciile de masă vândute la pachet cu cazarea, aşa cum se practică în toate ţările europene. "Această măsură va duce la creşterea vânzărilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările hotelierilor şi, implicit, taxele şi impozitele colectate", a mai spus Răducan.


În prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de prânz şi cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adăugată este 24%.
Anul acesta, tarifele medii practicate de agenţiile de turism în vârf de sezon pentru un loc în cameră dublă în Mamaia pe noapte au fost de 108 lei pentru un hotel de două stele, 150 lei pentru trei stele şi 216 lei pentru patru stele. În extrasezon, camera la două stele a costat 48 de lei pe noapte, la trei stele 72 de lei şi la patru stele 144 de lei.
În Eforie Nord, în vârf de sezon, un loc într-un hotel de două stele a putut fi cumpărat cu 90 de lei, la trei stele a costat 120 de lei şi la patru stele 182 de lei.
Un loc într-o cameră dublă într-un hotel de două stele din Saturn, în vârf de sezon, a costat 78 de lei, în medie, într-o unitate de trei stele preţul s-a ridicat la 110 lei, iar la patru stele tariful a urcat la 144 de lei.
Oficialul FPTR a mai spus că pentru ca România să fie competitivă pe plan extern, soluţia este recunoaşterea incoming-ului ca export de servicii.
"Este mult mai profitabil pentru România să restituie TVA sau să dea prime de export agenţiilor care aduc străini în ţara noastră decât celor care exportă cereale, lemn sau fier vechi. MDRT ar trebui să susţină aceste demersuri, care sunt mult mai importante din punct de vedere economic decât spionarea turiştilor prin sistemul SIET", a încheiat oficialul federaţiei.

 

Sursa:Internet