CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportCastelul Karoly:un diamant slefuit


Castelul Karoly a ajuns, in sfarsit, un diamant slefuit. Sub comunisti, cladirea s-a scorojit de tot. Anul aceasta s-au investit 5 milioane de euro printr-un program european, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Doar 15 din cele 70 de camere ale castelului au fost amenajate pana acum. S-a adus mobilier cumparat la licitatii din alte castele europene sau chiar unele piese originale, ce au apartinut candva casei Karoly.
Dintre cei 12 descendenti in viata ai contelul Karoly,  o intalnim la castel pe contesa Francesca Giorgiana Durcheim, nascuta in Brazilia.
Constructia cladirii a avut loc in anul 1482, cu scopul de a deveni o locuinta destul de solida pentru Karoly Laszlo. In aproape 100 de ani, mai exact in anul 1592, Karoly Mihaly a incercat sa transforme castelul intr-o cladire mai rezistenta care sa faca fata cotropirilor straine.
Zidurile de dimensiuni destul de mari, dar si santul exterior care avea rolul de protectie in fata strainilor atacatori oferea o mare siguranta locuitorilor cetatii. Cu toate acestea, in timp castelul a fost aparat de o armata destul de puternica, zidurile sale fiind inconjurate de un numar destul de mare de soldati.


De-a lungul timpului, castelul a rezistat in fata unor lupte destul de puternice impotriva habsburgilor. In anul 1705, castelul este distrus in mare parte de catre austrieci intr-una dintre luptele de maxima importanta pentru istoria statului roman.
Cativa ani mai tarziu, castelul este recontruit in locul vechii fundatii, cladirea fiind finalizata in anul 1794, fiind o constructie in stil baroc. Cu toate ca zidurile sale au fost destul de rezistente, cutremurul din anul 1834 a  reusit sa darame iarasi zidurile castelului, acesta fiind renovat in perioada 1894-1896.
In prezent, castelul gazduieste cladirea unui muzeu de istorie si cea a unui muzeu de stiinte ale naturii, precum si o biblioteca destul de importanta pentru orasul Carei. De jur impreujurul lui putem admira un parc destul de frumos amenajat, respectand parca acelasi stil ornamental ca si cel al cladirii – stilul baroc.
In judetul Satu Mare 50 de castele si conace aflate in proprietatea statului zac in paragina. Unele au trecut cu bine peste veacuri, ca sa se ruineze in ultimele decenii. Castelul Vecsey, de exemplu, a ajuns bataia de joc a oamenilor strazii. Pana la finalizarea procesului de retrocedare, din cladire s-ar putea sa nu mai ramana nimic.
Si Castelul Banfy, din judetul Alba, arata dezolant. Pana sa se puna insa la punct un plan corent, aici se instaleaza ruina.

 

 

Sursa:internet