CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportSat uitat de lume


În mijlocul Munților Apuseni, la aproximativ 100 de kilometri și vreo 3 ore de Alba Iulia, se află un sat uitat de lume: Ștei-Arieșeni. Ca să ajungi în acest loc pur și simplu mirific, trebuie să depui puțin efort fizic, dar din propria mea experiență pot să jur cu mâna pe inimă că merită pe deplin.
Din păcate pentru unii și din fericire pentru alții, în acest sătuc nu se poate ajunge cu mașina, se ajunge doar pe jos sau cu căruța trasă de cai, iar drumul, vreo 4-5 kilometri de la șoseaua ce duce la Arieșeni, trece printr-o pădure deasă de brad care parcă te purifică, pentru a ajunge mai curat sufletește în locul uitat de lume și parcă ținut minte doar de Dumnezeu.
După ce treci de pădure, se deschide în față o priveliște de-a dreptul pitorească: case din lemn pe ici pe colo printre pâlcurile de pădure și toate proprietățile delimitate de garduri din lemn de parcă ai fii într-un labirint. Oamenii sunt tare prietenoși și rupți total de grijile vieții cotidiene, au o lume a lor, o lume în care predomină tradițiile și traiul patriarhal de pe vremea moșilor și strămoșilor noștri.
Iarna este o adevarată plăcere să schiezi pe zecile de coline ce se găsesc aici, iar după o zi de cutreierat prin păduri, o țuică fiartă tradițională este binevenită. Pentru cei pasionați de sporturile de iarnă, la doar vreo 20 de minute de aici, se găsește pârtia Vârtop, iar transportul se poate face cu sania trasă de cai în schimbul unei sume modice de bani. Pentru cei pasionați de munte, de lumea sătească și de liniștea oferită de natură, Ștei-Arieșeni este cel mai potrivit loc, chiar dacă, pentru a te bucura de minunățiile acestui colț de rai trebuie să depui puțin efort și s faci “compromisul” de a schimba masina personala cu o caruta trasa de cai.

Sursa:Internet