CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRisc de avalansa in Bucegi si Fagaras


 Ninsorile revin, la început slab cantitative, dar vor creşte ulterior, vor fi mai consistente în Transilvania, în jurul datei de 15 ianuarie și din nou în intervalul 18 - 20 ianuarie.
Nici Moldova nu scapă de ninsori, unde pe 15 ianuarie, respectiv 18 -20 ianuarie se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
În Munții Făgăraș și Bucegi stratul de zăpadă depășeste deja un metru şi jumătate, fiind risc de avalanșă de gradul 5 în Făgăraș, iar  în Bucegi de gradul 4.
STABILITATEA si EVOLUTIA STRATULUI de ZAPADA:
În FAGARAS:
La altitudini mai mari de 1800 m: RISC MARE (4)
Stratul de zapada va ramâne instabil. Primii 70-80 de cm de la suprafata prezinta rezistenta scazuta, coeziune mica între cristale si sunt depusi peste o crusta mai veche de gheata, sub care stratul este stabil si compact (25-30 cm pâna la sol). Pe pantele cu înclinatie mare se mentine riscul declansarii spontane de avalanse, chiar si de mari dimensiuni.
La altitudini mai mici de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3)
La altitudini mai mici de 1800 m, se regaseste de asemenea la suprafata un strat putin stabil de zapada, de 20-40 cm, care poate aluneca peste crustele aflate în interior, ducând la declansarea avalanselor spontane, riscul de declansare fiind amplificat la supraîncarcari.
În BUCEGI: RISC ÎNSEMNAT (3)
Stratul de zapada superior, de circa 20-40 cm în zonele înalte (mai mare în zonele adapostite), este putin stabilizat, cu legaturi slabe între particule si aderenta scazuta fata de crustele de gheata peste care estedepus. Sub cruste stratul mai vechi este compact si stabil.
Mai ales în zonele înalte stratul putin stabilizat poate aluneca peste crustele de gheata, ducând la declansare avalanselor sponatne. În zonele joase, declansarea avalanselor este posibila mai ales în conditii de suprasarcina.

 

Sursa:Internet