Starea de degradare a Castelului Kornis din Mănăstirea, județul Cluj, a făcut subiectul mai multor articole din presă și de pe bloguri, dar autoritățile locale nu au luat nici o initiativa pentru ameliorarea situatiei. Mai mult, în ultima perioadă lucrurile merg din rău în mai rău. Astfel, în șanțul de apărare al castelului funcționează un saivan de oi, iar în apropierea intrării monumentale, decorată cu inorogi îngenunchiați, se înalță mai multe căpițe de fân, demâncare pentru mioare, pe timp de iarnă.
Chiar și așa, ruinele castelului sunt atractive pentru turiști. Doi îndrăgostiți din Dej au venit șapte kilometri cu un Tico să își facă fotografii cu „căluții” de piatră. Mașina au parcat-o lângă fântâna octogonală din curte, trepiedul l-au instalat în gangul turnului-poartă, cu obiectivul îndreptat spre inorogul din dreapta, astfel încât inesteticele căpițe de fân să nu intre în cadru.
Ceva mai încolo, trei clujence aflate în drum spre Valea Ungurașului au făcut o buclă până la castel. Cea mai tânără dintre ele, Larisa Teodor, face fotografii, ușor revoltată: „Am venit prima dată aici, dar este incredibil cum l-au lăsat în paragină. Românii ăștia nu îs normali”.
Ruinele au fost documentate în cadrul proiectului Monumente Uitate. Primăria comunei Mica, de care aparține satul Mănăstirea, nu a făcut niciun proiect concret de conservare sau restaurare a castelului, pe considerentul că obiectivul a fost retrocedat în urmă cu câțiva ani moștenitorilor familiei Kornis. Aceștia din urmă nu au luat deocamdată nicio măsură pentru reabilitarea monumentului.
Sursa:Internet |