CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Impozitul forfetar va afecta grav firmele


Hotelierii cred ca impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri. "Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operational si care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite si contributii de tot felul, stipulate de legislatia in vigoare", se arata intr-un comunicat transmis de Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).
Potrivit federatiei, calculul facut de reprezentantii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiza fractionata, indicandu-se ca baza de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" in 2011, impartit la numarul de locuri de cazare evaluate ca ar fi fost disponibile in anul 2011. Impartirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare in camera, ca baza de impozitare sugerata.
"O intrebare secundara, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat in lei, moneda noastra nationala, veniturile la care se face referinta fiind in lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro? Daca vinzi o camera pentru clienti corporate, o vinzi in regim single, nu poti sa obligi pe nimeni sa mai stea in camera cu cineva, iar cand o vinzi pentru clienti leisure, atunci poti sa speri ca o camera cu doua paturi (insa majoritatea camerelor din unitatile de cazare au pat matrimonial) chiar va gazdui doua persoane desi, de multe ori, clientii opteaza pentru contrariu in cazul in care nu calatoresc cu familia", a spus Radu Enache, presedintele FIHR.
El a precizat ca unitatea de masura pentru industrie este camera, si nu locul in camera, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxeaza dublu, ci pana la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.
"Este oare nevoie de o noua impartire a contribuabililor din turism, care de altfel sunt in general societati comerciale, pe categorii de active precum hotel, motel, pensiune, vila, etc., si acestea pe o categorisire de numar de paturi, scaune, localizare teritoriala si apoi sezoniera? Poate fi, de pilda un hotel functionind intr-un municipiu mai contribuabil decat unul functionind in mediul rural sau este mai contribuabil in functie de sezon sau relieful din apropiere?", afirma Enache.
El spune ca un alt argument "extrem de puternic" pentru introducerea noului impozit este crearea de noi locuri de munca si diminuarea muncii la negru.
"Ni se propune, din partea acelorasi specialisti elaboratori de studii, diminuarea «cu 0,5 % a valorii impozitului pentru fiecare nou angajat cu norma intreaga declarat in plus fata de numarul mediu de salariati aferenti anului anterior». Asadar, cei care au fost corecti pana acum si au avut toti angajatii declarati si inregistrati corect si pentru care au platit taxe si contributii vor fi chiar defavorizati in comparatie cu cei care pana acum utilizau munca «la negru» sau «la gri»", a mai spus presedintele federatiei hotelierilor.
Hotelierii spun ca desi au primit asigurari ca s-au facut simulari, cu rezultate favorabile aplicarii impozitului forfetar, acestea nu le-au fost niciodata prezentate. Ei se tem ca IMM-urile vor fi grav afectate, neavand nici macar venituri pentru a plati impozitul, iar "implementarea negandita sub toate aspectele si corelatiile" va conduce la tratamente discriminatorii si inechitabile, fara garantia eliminarii evaziunii.
Enache afirma ca unele patronate au acceptat ideea de impozit forfetar avand ca singur argument declaratiile ministrului Grapini ca viitoarea modalitate de impozitare a societatilor va inlocui impozitul de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit, lucru de care FIHR se "indoieste puternic", tinand seama si de pozitia reprezentantilor Ministerului de Finante consultati.
Hotelierii spun ca piata a suferit o mare lovitura in anul 2008, cand s-a contractat cu peste 25% comparativ cu anul anterior, iar de atunci stagneaza "in ciuda diferitelor statistici".
"Cumva, ni s-a spus ca nu este normal ca o societate sa nu plateasca impozit pe profit timp de 3-5 ani la rand. Ca si cum aceasta criza economica este ceva normal, de vreme ce dureaza de cinci ani, iar toate statele, inclusiv Romania, se lupta sa o depaseasca. Degeaba, nu ne crede nimeni ca aceasta criza a afectat foarte mult industria turismului, atat in substanta, cat si in fapt", a mai spus Radu Enache.
Viitoarea modalitate de impozitare a firmelor va inlocui impozitul de 3% pe afaceri sau 16% pe profit si va fi o suma fixa de trei ori mai redusa in comparatie cu valorile platite in prezent de catre firme, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini.

 

Sursa:Internet