CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportTichetele de vacanta, bonus la salariu.


Companiile cu peste 1.000 de angajati concentreaza peste jumatate din cererea pentru tichete de vacanta pe piata romaneasca, arata o analiza realizata de compania Sodexo.
Aproximativ 23% dintre angajatii care au primit tichete de vacanta le-au folosit pentru turismul urban in ultimele 12 luni. Pe locurile urmatoare in topul destinatiilor se situeaza Valea Prahovei si Brasov (21%), statiunile balneare (19%), statiunile de pe litoral (17%) si Bucuresti (10%).
Alte destinatii turistice preferate de beneficiarii de tichete de vacanta au fost manastirile, orasul Sibiu, Maramures si Delta Dunarii.
„Pe langa faptul ca tichetele de vacanta beneficiaza in prezent de cea mai importanta facilitate fiscala din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.800 de lei/an/angajat, acestea reprezinta si un instrument eficient de motivare a angajatilor din companiile private. Echivalentul in bani al aceleiasi recompense poate fi mai usor directionat catre nevoile zilnice ale beneficiarului, altele decat petrecerea timpului liber”, a declara Jean Istasse, director general Sodexo Solutii pentru Motivare.
Peste jumatate din beneficiarii tichetelor de vacanta provin din companiile mari, cu peste 1.000 de angajati, in timp ce 21% lucreaza in companii cu 500 – 999 de angajati. Si companiile mici (10 – 49 angajati) se afla in top 3, detinand 10% din cerere.
Industria chimica si metalurgica, distributia si serviciile sunt principalele domenii de activitate ai caror angajati beneficiaza de tichete de vacanta.
Pentru sumele acordate sub forma tichetelor de vacanta, angajatorii sunt integral scutiti de la plata contributiilor sociale, ajutandu-i sa realizeze economii substantiale. De exemplu, pentru acordarea tichetelor de vacanta in cuantum de 4.500 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt mai mici cu 2.422 lei decat daca ar opta pentru acordarea aceluiasi venit net in bani.
Pentru sumele primite in tichete de vacanta in limitele stabilite prin lege, angajatul plateste numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, in acest fel, de o putere de cumparare mai mare cu 54% decat daca ar primi echivalentul valoric al acestora in bani.
Tichetele de vacanta sunt acordate numai de catre companiile private, in prezent institutiilor din domeniul public fiindu-le interzisa acordarea acestui tip de beneficiu.

Sursa:Internet