CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Litoralul romanesc s-ar putea extinde cu 33 de hectare


Suprafata plajelor de pe Litoralul romanesc se va extinde pana in anul 2015 cu 33,3 hectare, in urma implementarii unui proiect in valoare de 170,45 milioane euro, ce are ca scop protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre, in apropierea Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, conform informatiilor furnizate de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Din fisa de monitorizare a proiectului, al carui beneficiar este Administratia Nationala 'Apele Romane' (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, reiese faptul ca scopul implementarii este reprezentat de reducerea eroziunii costiere in zonele cele mai expuse la risc ale coastei Marii Negre, prin implementarea masurilor de prevenire adecvate structurale si nestructurale pentru protectia a 7,3 km de plaja si extinderea suprafetei plajelor cu 33,3 hectare, pana in anul 2015.
Astfel, in vederea protectiei si reabilitarii partii sudice a Litoralului romanesc al Marii Negre, in zona municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, vor fi cheltuiti 170,45 mil. euro, inclusiv TVA eligibila din care 170,4 mil. euro reprezinta valoarea eligibila, conform Programul Operational Sectorial (POS).
Totodata, din cuantumul eligibil, 85,49% sunt Fonduri de Coeziune (FC), respectiv 145.68 mil. euro, iar 14,51% provin din bugetul de stat (24,73 mil. euro).
Finalizarea proiectului respectiv are ca data-limita 30 noiembrie 2015.
Pe durata implementarii proiectului, in valoare de peste 170 milioane de euro, va fi protejata si refacuta linia tarmului Marii Negre, prin lucrari ce vor include: diguri de aparare, epiuri din piatra (baraje) si diguri independente construite pentru un dublu scop de reducere a eroziunii si, in acelasi timp, de mentinere si imbunatatire a mediului.
Pe baza cercetarilor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costiera atinge in unele zone rata de circa 2 metri/an.
Sectoarele cele mai afectate de aceste fenomene de eroziune sunt situate in sudul litoralului: Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai - Vama Veche.

 

Sursa:Internet