Unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din zona Râmnicului, piramidele sau şiroirile de pământ de la Goranu, reprezintă o rezervaţie geologică spectaculoasă, scrie financiarul.ro. Printre copaci şi desiş, piramidele parcă s-au ascuns de privirile turiştilor şi ale localnicilor, tocmai din această cauză este un fenomen unic prea puţin cunoscut la noi în ţară.
Rezervaţia naturală Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului a fost declarată arie protejată în anul 2000.
Cunoscute şi ca Râpa Ciurii,”şiroirile” se află pe valea pârâului Stăncioi, într-un cadru natural impresionant. Pe o suprafaţă de 12 ha, se întinde o serie de piramide de pământ, formate în urma eroziunii diferenţiate în conglomerate slab cristalizate şi a apelor de şiroire rezultate din ploi şi din topirea zăpezilor.
Sub forma unor turnuleţe de 80 m înălţime, piramidele oferă un peisaj neobişnuit, îmbinat cu zone de adâncituri de peste 10 m în versantul văii şi forme cu aspectul unor imense tuburi de orgă. Aceste piramide au fost descrise pentru prima dată de prof. universitar Gheorghe Niculescu, în anul 1957.
"Şiroirile sau piramidele de pământ de la Goranu sunt formaţiuni specifice, unice în Romania. Deosebit este chipul uman modelat în una din râpele de pe versantul drept al văii. Această râpă, de mici dimensiuni, este deosebită de celelalte 11 din cuprinsul văii prin prezenţa celor două formaţiuni asemănătoare căpăţânilor de zahăr. Pe cea din stânga distingem, cu puţină imaginaţie, un chip uman, iar pe cea din dreapta observăm şiroiri incipiente deja adâncite în versant, care pot închipui degetele adunate ale unei mâini. În cele zece sectoare de eroziuni de pe Valea Stăncioiului se întâlnesc diferite forme: creste, piramide, turnuri, jgheaburi etc", a scris profesorul Gheorghe Ploaie.
Sursa:Internet |