Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că proiectul de lege ce prevede introducerea impozitului forfetar urmează să fie aprobat de Executiv şi transmis Parlamentului, data prevăzută de intrare în vigoare fiind anul viitor. Conform noilor modificări ale Codului Fiscal, barurile şi cafenelele amplasate în centrul Capitalei sau în primele şapte mari oraşe vor plăti, anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe, care nu sunt municipii, vor achita între 310 euro şi 2.000 euro, informează Mediafax.
În ceea ce îi priveşte pe proprietarii hotelurilor de 4 şi 5 stele din Capitală, proiectul de lege prevede că aceştia vor plăti un impozit forfetar, pe loc de cazare, între 468 şi 891 de lei, astfel un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 şi 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Buşteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică faţă de hotel. Deţinătorul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri pătraţi se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro).
Dificultatea aplicării acestui proiect de lege se va propaga în special asupra contribuabililor corecţi, determinată de faptul că se va aplica nediferenţiat, fără a se ţine cont de valoarea investiţiilor sau numărul de angajaţi legali. Mai exact, prin varianta de calcul utilizată în proiectul de modificare a Codului Fiscal, privind introducerea impozitului forfetar începând cu anul fiscal 2014, vor fi eliminaţi de pe piaţa de profil investitorii bun-platnici, care respectă standardele impuse de Registrul Auto Român (RAR) şi producătorii auto, în special cele privind spaţiul pe care se derulează activitatea de service, precum şi a celor care respectă standardele de sănătate şi securitate în muncă şi a celor care investesc în tehnologia specifică (echiparea cu elevatoare, rampe pentru verificare şi reglare, standuri de control etc.) şi sunt certificate ISO, toate acestea presupunând alocarea unui spaţiu corespunzător.
Astfel, un service auto mare poate ajunge să plătească un impozit forfetar de peste trei ori mai mare decât impozitul pe profit, în timp ce firmele mici din turism sunt taxate în funcţie de numărul de paturi sau de mese. Contribuabilii avizaţi reclamă faptul că anul viitor vor ajunge în faliment, ceea ce va aduce pierderi uriaşe bugetului de stat.
Concret, în timp ce majoritatea hotelierilor sunt de acord cu aplicarea impozitului forfetar, argumentând că evaziunea fiscală în domeniu este de o mare amploare, fiind generată în special de firmele mici care nu plătesc impozite, reprezentanţii service-urilor mari arată că, prin aplicarea acestei noi măsuri fiscale, valoarea totală plătită anual pe fiecare metru pătrat îi va aduce în sapă de lemn, fiind de peste trei ori mai mare decât impozitul pe profit plătit anul trecut.
Sursa:Internet |