CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental


Anul acesta, pe 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Monumentul este închinat eroilor neamului, căzuţi în luptele de la Podul Jiului, în bătălia din 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care voiau să ocupe oraşul. Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărăscu. Inaugurarea acestuia a avut loc pe 27 octombrie 1938. În ansamblul de la Târgu Jiu, sculptorul din Hobița Gorjului a pus întreaga sa concepţie artistică, filosofică şi religioasă, dobândită pe parcursul zecilor de ani de căutare a absolutului în artă. Deşi timp de peste cinci decenii a lucrat și creat în atelierul său parizian din Impasse Ronsin 11, Constantin Brâncuşi a ţinut să ridice o operă monumentală la Târgu Jiu, care porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 kilometri, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica „Sf. Apostoli“ şi Coloana fără Sfârşit sub denumirea de „Calea Eroilor“.Ponta a confirmat prezenţa în acest weekend la Târgu Jiu la împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental, alături de premier sunt aşteptaţi numeroşi oameni de cultură, dar şi ministrul Culturii, Daniel Barbu.Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Iulia Vână spune că în această săptămână va ajunge în oraşul lui Brâncuşi şi dosarul pentru înscrierea monumentelor în patrimoniul UNESCO.
Municipalitatea din Târgu Jiu propune, cu această ocazie, tuturor iubitorilor de istorie, cultură şi artă o amplă manifestare, care se va întinde pe parcursul a trei zile (25-27 octombrie).Pe parcursul celor trei zile va fi organizată o procesiune religioasă şi o paradă a costumelor de epocă dar şi populare.
În prima zi, vineri are loc dezvelirea bustului “Arethia Tătărăscu”, iar sâmbătă organizatorii dezvelesc o nouă stea pe Aleea Celebrităţilor.

 

Sursa:Internet