CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPrima autostrada construita din bani privati, care va trece prin munti


In 2017, romanii vor putea circula pe prima autostrada cu taxa. Este vorba despre tronsonul Comarnic-Brasov, pentru constructia caruia Guvernul a gasit in sfarsit un partener privat.
Autoritatile romane au semnat un Memorandum cu castigatorul licitatiei pentru constructia autostrazii Comnarnic-Brasov, consortiul Vistrada Nord. Contractul propriu-zis va fi semnat, conform premierului, inainte de Pasti, adica pana pe 20 aprilie iar lucrarile vor demara in aceeasi luna.
Autostrada va avea 53 de kilometri, la care se adauga 7 kilometri de drumuri de legatura, care o vor uni cu Centura Brasovului. Costul total, potrivit premierului, este de 1,8 miliarde de euro, adica 28 de milioane de euro/kilometru. Conform Mediafax, taxa de utilizare avuta in vedere este de 5,7 lei plus TVA. Adica va trebui sa scoatem cam 7 lei din buzunar pentru a trece din Muntenia in Ardeal - sau invers – pe autostrada.
Nu e vorba insa de o autostrada obisnuita, care trece peste campuri. In acesti bani intra 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri si 3 noduri de iesire – spre Sinaia-Busteni, Predeal si Rasnov. De aceea lucrarile ar trebui sa dureze pana in 2017, desi premierul spera sa fie gata chiar mai devreme, adica pana la finalul anului 2016. Ceea ce ar putea fi pus in legatura si cu faptul ca in noiembrie-decembrie 2016 au loc alegerile parlamentare.
„Partea de proceduri de selectare a consortiului s-a finalizat”, a anuntat Victor Ponta. „Castigator este consortiul Vistrada. In acest moment se deruleaza negocieri pentru finantarea proiectului cu bancile comerciale.”
Asta pentru ca Romania nu va trebui sa plateasca efectiv constructia autostrazii. Cei 1.8 miliarde de euro vor fi scosi din buzunar de constructor, care si-i va recupera din taxa de utilizare, dar si din spatii publicitare, benzinarii si alte facilitati din refugii (WC-uri, magazine).

 

Sursa:Internet