CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportSingurul tren electric de mare viteza fabricat in Romania a facut prima cursa intre Craiova si Bucuresti


Singurul tren electric de mare viteza fabricat in Romania a facut prima cursa intre Craiova si Bucuresti. Garnitura, care poate atinge 160 de kilometri pe ora, a ajuns insa la destinatie abia in 3 ore, la fel ca un Interregio oarecare.
Si asta, deoarece in unele zone exista limitari de viteza de 20 de kilometri.
Odata sosit in Capitala, o multime de curiosi l-au fotografiat. Hyperion, cum a fost botezat, a fost facut la Craiova si a costat 5 milioane de euro. Motorul, amortizoarele si sistemele de rulare sunt nemtesti si elvetiene.
Rama electrica de viteza, cum ii spun profesionistii in domeniu, a fost condusa de Mitica Vaduva, un pilot de teste pentru locomotive. Dupa aceasta cursa memorabila omul o sa iasa la pensie.
Trenul este automatizat complet, iar cockpitul pare unul de avion. Pornirile si opririle sunt silentioase, la fel si mersul - datorita pernelor de aer pe care vagoanele graviteaza.
Intre Bucuresti si Videle, garnitura abia a reusit sa atinga viteza de 97 de kilometri la ora, pe o portiune in linie dreapta. Daca ar fi accelerat ar fi deraiat la prima curba, din cauza infrastructurii proaste, sustin mecanicii.
Intr-o tara civilizata acest tren ar fi facut doar o ora si 20 de minute. Oficialii CFR au declarat ca nu intentioneaza sa cumpere astfel de garnituri pana cand infrastructura nu va fi modernizata.

 

Sursa :Internet