CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportCampanie pentru salvarea caselor traditionale din Maramures


Campanie pentru salvarea caselor traditionale din Maramures

 

Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian va avea o intalnire cu primarii mai multor comune cunoscute prin valoarea patrimoniului arhaic pentru gasirea unei solutii de salvare a caselor din lemn traditionale si includerea acestora in patrimoniul turistic.
In ultimii ani, in majoritatea satelor si comunelor din Maramures, unele veritabile muzee in aer liber prin valoarea unor constructii din lemn vechi de cateva sute de ani, a inceput sa se construiasca haotic, sustine prefectul.
„In acest an incercam sa gasim formule viabile prin care dorim sa salvam arhitectonica traditionala, sa incurajam constructia de case din lemn, o alta viziune urbanistica, sa vedem cum se mai poate salva ce a mai ramas din casele vechi taranesti si cum putem opri extindere de constructii ce din pacate n-au nicio tangenta cu satul vechi, satul traditional”, a declarat pentru agerpres Anton Rohian.
Acesta a precizat ca parlamentari maramureseni au in vedere elaborarea unui proiect de lege destinat salvarii si protejarii arhitecturii traditionale din Maramures si Bucovina.
In unele sate ale Maramuresului exista case, dar si lacase de cult construite din lemn, in urma cu 400 de ani, care se pastreaza in stare buna. Turistii romani si straini sunt atrasi de aceste valori simbolice pentru satul maramuresan, iar unii oameni de afaceri straini au cumparat la preturi derizorii case din lemn taranesti maramuresene pentru a le revinde unor muzee din Europa la preturi exorbitante.

 

Sursa:Internet