Falezele din zona 2 Mai – Vama Veche, consolidate cu 130 mil. lei

Lucrările, care se întind pe 1.105 metri liniari, vor fi finalizate în doi ani, finanţarea provenind din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, cât şi de la bugetul de stat.
Degradarea continuă prin eroziune a plajelor, care aduce pagube însemnate economiei din cauza pierderii teritoriului, i-a determinat pe oficialii Ministerului Mediului să propună alocarea a aproape 130 milioane lei, consolidării unui singur kilometru de faleză din zona 2 Mai – Vama Veche, lucrările urmând să fie finalizate în maximum 2 ani, finanţarea urmând să fie făcută atât din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, cât şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP), în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
„O problemă majoră cu care se confruntă România este procesul de degradare prin eroziune a litoralului, considerată ca fiind de importanţă naţională. Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralului este considerată ca fiind de importanţă naţională. Eroziunea plajelor duce la pierdere de teritoriu, dar mai ales compromite uneori chiar ireversibil ecosistemul marin şi valoarea socio-economică a zonei costiere (turism, balneologie, starea de sănătate a populaţiei, pescuit, siguranţa construcţiilor maritime etc.). Se creează astfel pagube însemnate economiei naţionale şi se periclitează dezvoltarea durabilă a zonei costiere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, postat pe site-ul MMAP spre dezbatere publică. Lucrări de consolidare a falezelor în zona 2 Mai – Vama Veche, judeţul Constanţa au drept scop limitarea proceselor de eroziune, reabilitarea zonei costiere şi prevenirea degradării acesteia, „acţiuni deosebit de dificile şi costisitoare, care trebuie abordate cât mai repede într-o manieră integrată”.
Racordul cu plaja existentă se va realiza printr-o scară din beton armat, pe zona de sud, respectiv printr-o rampă cu panta 7% pentru zona din nord. Pentru asigurarea accesului, la jumătatea tronsonului Nordic se va amenaja o scară de acces.
Sursa:Internet