CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Manastirea Arbore





       

 

 

SCURT ISTORIC:
Biserica "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" din Arbore (cunoscuta si ca Biserica Arbore, desi nu este singura biserica din localitate) este o biserica ortodoxa construita in anul 1502 in satul Arbore din comuna omonima (judetul Suceava) de catre hatmanul Luca Arbore.
Nu se cunoaste datarea picturilor. O inscriptie descoperita inauntrul bisericii specifica faptul ca Dragos, fiului preotului Coman din Iasi, a pictat biserica in 1541, la cererea Anei, nepoata lui Luca Arbore. De obicei, se considera aceasta ca fiind data atat pentru picturile exterioare, cat si pentru cele interioare.
In 1503 marele hatman Luca Arbore a fondat un paraclis in satul care ii poarta numele, ca parte a Curtii sale.
Arbore a fost unul dintre boierii cei mai importanti de la curtea lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea si Stefanita Voda. Diferente politice l-au separat pe Arbore de Stefanita Voda, si-a pierdut pozitia de hatman si de portar al Sucevei, iar in 1523 a fost decapitat. Biserica isi are hramul „Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul”.
Unii cercetatori considera ca anul 1541 se refera doar la modificarile tarzii. In interior, planul este triconc, cu cele doua abside laterale ale naosului sculptate in grosimea peretilor. Fatada vestica a bisericii are specificul ei: doar aici, in Arbore si in Reuseni, o firida mare inlocuieste exonartexul. La inceput, clopotele bisericii erau plasate aici, pe o bara de lemn, dar acum spatiul este folosit pentru a aduce ofrande mortilor.

In mod exceptional, toate fatadele sunt netede, fara nise sau firide. Biserica urmeaza cel mai mic plan posibil: exista doar trei camere, pronaosul, naosul si altarul. Ea are un acoperis inalt, impartit pe nivele, rotunjit la capete. Unii cercetatori considera ca biserica a fost pictata imediat dupa ce a fost construita si ca anul 1541 se refera doar la modificarile de mai tarziu.

           DESCRIERE:
Din punct de vedere arhitectural, biserica, impreuna cu cele de la Dobrovat si Reuseni, face parte din grupul bisericilor care marcheaza sfarsitul domniei lui Stefan cel Mare. Biserica apartine, asadar, asa-numitului tip mixt. Fatada vestica e caracteristica.
Fatada sudica este destul de bine pastrata, cu exceptia registrilor superiori si a capatului estic. Din luneta usii de acces in biserica, pe partea stanga, se afla Imnul bizantin al Sfintei Fecioare, Acatistul cu cele 24 de strofe. Mai jos se afla adaugata scena tipic moldoveneasca – Asediul Constantinopolului – pictata pentru a invoca protectia Fecioarei impotriva invadarii turcilor. Este ultima data cand scena aceasta e pictata in exteriorul vreunei biserici.

DATE CONTACT:
Arbore, 727015, judetul Suceava, Romania
Tel.
: + 40 (991) 54


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook