CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica Sfantu Nicolae

      

 

SCURT ISTORIC:
Biserica "Sfantul Nicolae" din Balinesti este o biserica ctitorita de logofatul Ioan Tautu in perioada anilor 1494-1499 in satul Balinesti din comuna Gramesti (judetul Suceava). Aceasta constructie este un monument reprezentativ al epocii lui Stefan cel Mare (1457-1504).
Biserica a fost pictata in exterior in perioada 1535-1538, in timpul domniei lui Petru Rares. Ca urmare a desprinderiii straturilor de tencuiala exterioara, ea a fost aproape complet distrusa.

             DESCRIERE:
Forma bisericii este simpla. Corpul rectangular fara nici o absida laterala si o absida estica poligonala erau destul de obisnuite in timpul domniei lui Stefan cel Mare, dar capatul vestic rotund este unic.
Doua siruri de firide, mai mici deasupra si mai mari dedesubt, inconjoara biserica pe toate fatadele ei. Latura sudica este diferita fata de celelalte: un portal deschis, cu bolti gotice inalte, de piatra, surmontate de o clopotnita, se afla la intrarea in biserica
Picturile exterioare trebuie sa fi avut o calitate remarcabila, dupa cum se observa in cazul frumoaselor imagini ale Sf. Nicolae si ale Arhanghelului Mihail, situate pe doua firide de pe absida estica. La capatul vestic al bisericii, s-au putut remarca urme ale picturii Judecata de Apoi. Aceasta pictura exterioara a fost aplicata peste prima decoratie a fatadelor bisericii, ce continea discuri din ceramica emailata cu randuri de maro, galben si verde.
Aceste discuri erau decorate cu creaturi fantastice, preluata din bestiarul occidental sau cu teme eraldice scoase in relief. Randuri formate din aceste discuri inconjoara partea superioara a bisericii si formeaza o compozitie luminoasa pe fatadele portalului. Acest tip de ornamentatie este caracteristic epocii lui Stefan cel Mare si nu se mai poarta dupa domnia sa. Portalul leaga exteriorul de interior. Are trei laturi cu deschidere, cu arcuri ascutite, fiind acoperit cu o bolta gotica autentica striata. Aceasta e sustinuta de console decorate cu motive botanice. In locurile in care striatiile se intalnesc, exista ornamente cu forme florale. Intradosul si partile interioare sunt decorate cu medalioane pictate. Pe intradosul din absida sudica, sunt reprezentati Episcopi, in timp ce in partea superioara a lunetei se afla Iisus adorat de ingeri.
Pe absida estica se afla Apostolii in medalioane, iar deasupra lor se afla Dumnezeu, ca Batranul Timpului iar de o parte s i de alta cei doi Arhangheli, Mihail si Gavril. Pe absida vestica se afla Profetii, iar deasupra lor scena din Deisis (Interventia Rugaciunii), cu Iisus in mijloc, avandu-i alaturi pe Fecioara Maria si pe Sf. Ioan Botezatorul. Frumosul portal sudic are un lat chenar modelat dupa forma gotica ascutita. Pe luneta, este reprezentata Fecioara Maria cu Pruncul.

DATE CONTACT:
Sat Balinesti, Gramesti, 727285, judetul Suceava
Tel.
: + 40 (723) 437544


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook