Manastirea Dragomirna
SCURT ISTORIC:
In 1602, la initiativa Episcopului mitropolitan Anastasie Crimca, o capela mica a manastirii a fost dedicata Sfantului Ioan Evanghelistul si Profetilor Ilie si Enoch, construita nu departe de orasul Suceava. Desi de dimensiuni reduse, capela a fost o noutate in planul si dimensiunea spatiului. Are un altar in forma rotunda, un naos rectangular si, in loc de pronaos, un exonartex din trei parti. Cele trei deschideri si cele doua intrari au doi stalpi masivi pe ambele parti si muluri orientale arcuite. Capatul vestic poligonal al cladirii isi are originile in mult mai vechea biserica din Balinesti si poate pe undeva prin bisericile din lemn. Capela este construita din caramida si blocuri in stare bruta din piatra. O fasie decorativa, creata din trei randuri din caramida emailata verde si turquoise, incercuieste cladirea, dedesubtul ferestrelor si al celorlalte deschideri.
In cativa ani, capela a devenit prea mica, iar in 1609 Episcopul Crimca a construit o noua biserica, cu ajutorul marelui cancelar Luca Stroici. Biserica, dedicata Pogorarii Duhului Sfant, este incomparabil mai inalta, unica nu numai in Moldova, dar in toata Romania si chiar in toata lumea ortodoxa. Relatia dintre intinderea, latimea si inaltimea bisericii este in mare parte neobisnuita. Inaltime de mai mult de 40 de metri pana la turla o face sa para foarte stramta. Biserica da impresia unei nave, vechiul simbol al Bisericii Crestine. Fatadele sunt construite din gresie galbena, dura.
Stalpii si colturile sunt construite din piatra cioplita, formand siruri verticale, late si netede, mergand pana la acoperis. La jumatatea fatadelor, biserica este inconjurata de un brau rasucit, de influenta munteneasca. Cel mai spectaculos element este turla bisericii. Este sculptata in intregime cu motive florale si geometrice de origine caucaziana. De asemenea, este asezata pe trei baze, una patrata si doua stelate, acoperite cu decoratiuni. In 1627, printul Miron Barnovschi, ruda cu familia Movila, care a construit manastirea Sucevita, a inceput sa construiasca cea mai puternica fortareata monahica din Moldova. Pana atunci, Dragomirna era vulnerabila, o rugaciune devenita realitate pentru talhari si jefuitori.
O parte din noile cladiri monahale au fost transformate intr-un muzeu, unde sunt afisate obiecte pretioase si manuscrise. O pasarela inconjoara zidurile bisericii, iar privelistea de pe pasarela din dreptul peretelui estic demonstreaza caracterul special al Dragomirnei. Inaltimea si eleganta sunt accentuate, iar intreaga biserica pare sa pluteasca in aer. In afara turnului portii se afla blazonul moldovenesc, capul de bour, incadrat de un exagerat de intins brau impletit. Rozete gravate in piatra decoreaza bolta de la poarta pe ambele parti, iar in exterior, sub hainele de razboi, se afla o pictura murala, mare si moderna, cu Maica Domnului cu Sfintii Arhangheli. In interior, se afla doua picturi mai mici. Mai departe, se afla Mandilionul, chipul lui Iisus, imprimat pe un obiect de vestimentatie. Scena aceasta e deseori pictata pe usa naosului, pentru a reaminti oamenilor care pleaca din biserica cel mai important chip pe care trebuie sa si-l aminteasca. Plasarea de aici, la iesirea din manastire, serveste aceluiasi scop. Dedesubt, sunt prezentate imagini cu Ospitalitatea lui Abraham si trei ingeri simbolizand Sfanta Trreime.
DESCRIERE:
Biserica „Pogorarea Duhului Sfant” este unica in toata Romania pentru proportiile sale neobisnuite. De departe este cea mai inalta si cea mai stramta biserica intemeiata vreodata. Peretii sai nu sunt pictati, dar sunt decorati cu gravuri din piatra.
DATE CONTACT:
Comuna Mitocu Dragomirnei, Loc. Dragomirna, judetul Suceava, Romania
Tel.: + 40 (230) 525241, +40 (230) 533839
Mobil: + 40 (745) 419907
e-mail: manastirea@dragomirna.ro
Recomanda si prietenilor |